Růst cen rezidenčních nemovitostí pro příští rok by mohl činit devět až 10,5 procenta. Na dnešní diskusi věnované realitnímu trhu a výhledům na rok 2008 to odhadl šéf společnosti AAAbyty Petr Illetško. Zároveň zdůraznil, že v rostoucích cenách budou přetrvávat i nadále silné regionální rozdíly a že je velice obtížné odhadovat průměr.

"Ceny rezidenčních nemovitostí mají již největší éru růstu za sebou, ale propad cen zřejmě nehrozí", doplnil Pavel Kohout ze společnosti P-Index. Podle Jiřího Pácala ze společnosti Central Europe Holding jsou ceny regionálně velmi odlišné a nelze hovořit o tom, že by byly obecně vysoké.

"Vysoké ceny nemovitostí mohou být dány tím, že bytů na trhu je málo," řekl Pácal. Podle něj stále nelze hovořit o tom, že by bytů na trhu byl nadbytek. Ve srovnání s některými obdobími před rokem 1989 je prý bytová výstavba naopak podstatně nižší. Podle odborníků ceny bytů a rodinných domů dosáhly v České republice již zřejmě hranice, za kterou pravděpodobně neporostou dosavadním tempem. Například prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný minulý týden na odborné konferenci v Brně uvedl, že ceny bytů letos rostly mnohem rychleji, než se očekávalo. V případě poklesu poptávky po bytech lze údajně očekávat také rapidní snížení cen.

U komerčních nemovitostí však v roce 2008 dojde podle Ondřeje Vlka ze společnosti Jones Lang LaSalle k růstu cen, a to zejména kvůli nedostatku pracovní síly ve stavebnictví a zdražováním stavebních materiálů.

Mezi názory odborníků na dnešní diskusi pořádané časopisem Stavební fórum dále zaznělo, že pronájem kancelářských nemovitostí by měl postupně přecházet na placení nájemného v korunách namísto eur. Příčinou je posilování české měny vůči hlavní evropské měně.

Kohout dnes dále řekl, že na českém realitním trhu obdoba americké hypoteční krize nehrozí. Nesplácení úvěrů je ve srovnání s USA v Česku na minimální úrovni, ČR se nachází v odlišné fázi hospodářského cyklu a na hypotečním trhu je malý objem rizikových úvěrů, dodal.

Za znepokojivé považuje Kohout vysoké ceny nemovitostí. To je podle něj společný rizikový faktor jak pro USA, tak pro EU a Česko. Vedle dalších rizik zmínil také silnější inflační tlaky, spojené například se zdražováním potravin.

Generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil v říjnu odhadl, že růst objemu nových hypoték se v roce 2008 sníží přibližně na deset procent. Podle některých analytiků by mohl hypoteční trh za letošní rok stoupnout až o polovinu.

-ČTK-

CE Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.