Olomoucká radnice pomůže obyvatelům města s opravami a modernizací bytů a domů. Zájemcům, kteří splní kritéria výběrového řízení, poskytne půjčky z fondu rozvoje bydlení. Město má na ně k dispozici více než 50 milionů korun, řekl dnes novinářům primátor Martin Novotný.

Žádosti o úvěr lidé mohou nosit na radnici do 8. února. Lidé se dozvědí, zda uspěli ve výběrovém řízení, příští rok na jaře. "Peníze obdrží na začátku příští stavební sezony," uvedl primátor.

Doplnil, že město má na půjčky k dostatečnou částku. "Zůstatek na účtu činí v současné době 50,4 milionu korun. V minulém kole poskytování půjček se sešly žádosti za 11 milionů korun. Běžně rozdělujeme 20 až 30 milionů korun," řekl Novotný.

V souvislosti s tím, že na účtech fondu zůstávaly nevyužité peníze, radnice změnila v červenci pravidla poskytování půjček. Rozšířila seznam oprav, na které je možné úvěr čerpat. Lidé si dříve mohli půjčit na obnovu a zateplení střechy a fasád, výměnu oken a dveří, zřízení topení, koupelny a dodatečné izolace domu proti vodě a na vybudování půdní vestavby a nástavby. Nově si mohou požádat o peníze na výměnu podlah, rozvodů vody, elektřiny a plynu a na rekonstrukci či vybudování balkonů a lodžií.

Město dále při změně pravidel zvýšilo maximální částky, které lze z fondu čerpat. Dříve poskytovalo úvěry v rozmezí od 50.000 do 400.000 korun v závislosti na typu rekonstrukce bytu či domu. Nyní si zájemci mohou půjčit až 600.000 korun.

Doba splatnosti půjček činí šest let. Od roku 1994, kdy fond rozvoje bydlení v Olomouci vznikl, radnice poskytla půjčky bezmála 1200 žadatelům. Rozdělila mezi ně bezmála 316 milionů korun.

-ČTK-

CE Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.