Objekt, který je řešený obdobně jako aréna v Liberci, bude stát více než jednu miliardu korun. Karlovarská hala na pravém břehu řeky Ohře ve čtvrti Tuhnice má být dokončena do dvou let. Podle zástupců města, které ponese podstatnou část nákladů na stavbu, bude hala sloužit celému Karlovarskému kraji.

Aréna, které se zatím oficiálně jmenuje Výstavní, sportovní, kulturní a kongresové centrum Karlovy Vary, bude navazovat na přilehlý sportovní areál AC Start. Tady je už velký atletický a fotbalový stadion. V komplexu má vzniknout v budoucnu i plavecký bazén a další tréninková hala. Projekt počítá i s velkými parkovišti a novou lávkou pro pěší přes Ohři. "Hlavní aréna bude pro 6000 sedících diváků. Její plocha bude upravena tak, aby se mohla během chvíle změnit například z hokejového hřiště na koncertní sál," uvedl náměstek primátora Petr Keřka.

Odvahu města pustit se do největší investiční akce v jeho historii ocenila hokejová legenda a čestný předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut. Zahájení stavby uvítali rovněž zástupci karlovarského extraligového hokejového klubu HC Energie. Ti budou novou arénu po dokončení využívat patrně nejvíce. Jejich současný stánek, přezdívaný plecharena, je podle prezidenta klubu Ladislava Trubače už naprosto nevyhovující.

"Důstojné prostředí si zaslouží především naši fanoušci. Stará hala byla původně postavena jen jako provizorní, a zůstali jsme v ní trvale. Je v natolik špatném stavu, že už v úvahu nepřichází ani její rekonstrukce," uvedl Trubač. Hala má ale i některé odpůrce. Například opoziční poslanec městského zastupitelstva Jiří Kotek (SNK ED) ji označil za megalomanský projekt a tvrdí, že její financování je nevyjasněné. Multifunkční halu postaví sdružení stavebních firem Syner, Baustav a Metrostav do dvou let. Do přípravných prací souvisejících se stavbou investovalo město dosud asi 24 milionů korun. Peníze byly na zpracování dokumentace k územnímu řízení a stavebnímu povolení. Z celkových nákladů na multifunkční halu mají Karlovy Vary zaplatit kolem 924,5 milionu korun. Dalších 155 milionů korun je přislíbená státní dotace. Zastupitelstvo schválilo, že město si může půjčit na stavbu u Komerční banky částku do výše 600 milionů korun. O zahajovanou stavbu, respektive výběrové řízení na stavební firmy, se ale zajímá i policejní útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Magistrát města od něj obdržel materiál s údajně dvěma desítkami otázek, souvisejících například s tendrem, na které má protikorupční policii odpovědět. Nikdo z vedení města nechtěl říci, proč se policie o tendr zajímá. Při jednání zastupitelstva 19. prosince ale právě Kotek napadl výběrové řízení. Naznačil dokonce, že by se mohlo jednat o korupci.Zdroj: ČTK