Bývalá Táborská kasárna v Benešově by se měla v budoucnu změnit na novou městskou čtvrť s byty, parkem a sportovišti. Pětadvacetihektarový areál město převzalo od armády letos v březnu. Architektonickou studii jeho přeměny už má zpracovanou. Realizaci ale brzdí starý územní plán. Nový se bude schvalovat až na jaře příštího roku, řekl ČTK starosta Petr Kouba.

Než se schválí nový územní plán, může se přestavba připravovat projekčně. Rozpracování architektonické studie dostala za úkol nová komise složená ze zástupců radniční koalice a opozice. Je poradním orgánem městské rady, jíž by měla předkládat návrhy na využití areálu.

Převodem kasáren město získalo hlavně pozemky, do současnosti prakticky žádné nevlastnilo. Z objektů, které jsou v areálu, se podle starosty dá využít jen minimum. O jednu z budov má například zájem Středočeský kraj, který by do ní chtěl přestěhovat Muzeum Podblanicka. Do bývalé štábní budovy by se mohly přestěhovat některé odbory radnice nebo městská policie.

Přeměna kasáren potrvá podle starosty 20 až 25 let. Město nechalo areál hlídat proti vandalům, ročně ho to bude stát téměř milion korun. Do doby, než se rozhodne o osudu jednotlivých objektů, je chce město pronajmout. Jeden podnikatel by tam chtěl například vybudovat sportovní střelnici. V zadní části areálu by dočasně mohly být sklady nebo drobné výrobny.

Loni na jaře město získalo bezúplatně od armády také bývalá Pražská kasárna. Měla by se také proměnit v zónu s byty, obchodním centrem a náměstím s množstvím zeleně.

Zdroj: ČTK