Ceny bytů v Česku se budou nadále zvyšovat, přestože stoupají již několik let. Mírně ceny porostou v regionech, a to kvůli růstu kupní síly a nízkým cenám bytů. Praha, kde jsou ceny již nyní vysoké, by měla být výjimkou. Ceny zde budou spíše stagnovat. ČTK to dnes řekl Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding, jež investuje do nemovitostí.

"Od roku 2002 do roku 2006 vzrostly ceny nových bytů v Praze o 25 procent. Ceny bytů v Praze jsou tak při poměru cena a příjem obyvatele jedny z nejvyšších v EU," řekl dále Pácal ČTK. V Praze proto do budoucna očekává spíše stagnaci cen, protože nabídka i poptávka jsou podle něj v hlavním městě v rovnováze a ceny jsou již dost vysoké. Vliv bude mít podle něj i to, že poklesne vlna tzv. Husákových dětí, což jsou mladí lidé ve věku kolem 30 let.

Ceny bytů v ČR narostly podle Pácala kvůli poklesu úroků u úvěrů, možnosti vzít si jednoduše hypotéku, příchodu silných ročníků 70. let, ale také díky dobré výkonnosti ekonomiky a růstu příjmů.

Ceny bytů v ČR porostou i podle ředitele společnosti MEXX Reality René Hradeckého. "Poptávka po bytech stále několikanásobně převyšuje nabídku a tudíž žene ceny vzhůru. Trh s rezidenčními nemovitostmi není stále nasycen, proto očekáváme nárůst okolo osmi procent za tento rok, o něco mírnější nárůst v roce příštím," řekl ČTK Hradecký.

Nemovitosti jsou podle Pácala zbožím, které se na rozdíl od ostatních nedá obchodovat přes hranice. Proto nemá vliv vývoje cen v zahraničí významnější dopad na ceny v ostatních zemích. Chybná je podle něj i úvaha, že vyšší ceny v zahraničí tlačí na růst cen bytů v ČR.

Ceny nemovitostí nemohou začít v ČR klesat na základě poklesu cen v sousedních zemích EU i podle Michaely Císařové z realitní společnosti Home Sweet Home. "Je to proto, že ceny bytů jsou u nás nižší než ve většině ostatních zemích EU, takže i po snížení cen v zemích EU bude naše nabídka pro zahraniční investory finančně zajímavá," dodala. I podle ní budou ceny v ČR do budoucna ještě růst, protože nedosáhly stropu.

V posledních 20 letech ve většině zemí EU ceny bytových nemovitostí rostly, například ve Velké Británii, Španělsku, Řecku, Irsku, Itálii, Švédsku, Francii a Nizozemsku. Mírný pokles cen bytů a rodinných domů, případně i stagnace, jsou v poslední době patrné v Německu, Rakousku a v Portugalsku.

Výjimečně ceny bytů v EU klesají, například v polovině 90. let byly podle Pácala velké propady cen bytů například ve Švédsku, ve Švýcarsku, ve Finsku a ve Velké Británii. Většinou šlo podle Pácala o přehřátí na trhu hypotečních úvěrů, které vyvolaly prudký růst cen s následným pádem.

Nicméně časopis The Economist nedávno varoval před nadhodnocenými cenami bytových nemovitostí, ceny podle něj rostou rychleji než ekonomika, a to například ve Velké Británii, Dánsku, Belgii, Francii, Švédsku a ve Španělsku.

-ČTK-Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.