V atraktivní lokalitě Praha – Troja byl vytvořen projekt tzv. inteligentního bytu, který nese název Easy Home. Projekt je autorským dílem developerské a konzultační společnosti Starcon. Jedním z předních dodavatelů podpůrných technologií se stala společnost Siemens, která do vzorového bytu dodala systém měření a regulace, zabezpečovací techniku, domácí spotřebiče a v neposlední řadě rovněž centrální řídicí systém Desigo Insight pro ovládání a monitorování všech bytových technologií. Hlavní myšlenkou všech uvedených systémů je zaručit uživateli maximální komfort a současně zajistit co možná nejjednodušší intuitivní ovládání všech technologií. Je pamatováno i na takové detaily, jako je např. akustika, ať už se jedná o hlučnost vzduchotechniky nebo rozvodů vody a kanalizace.

Tepelná pohodaO vnitřní mikroklima bytu se stará vzduchotechnická jednotka GEA Pico, která zajišťuje přísun čerstvého vzduchu a zároveň dle potřeby přitápí nebo chladí. Zdrojem tepla pro topnou vodu vzduchotechnické jednotky je tepelné čerpadlo GES GSH007BA11 (400 VAC), které je umístěno v suterénu bytového domu. V zimním období lze přitopit ještě pomocí radiátorů JAGA, které jsou napojeny na centrální rozvod topné vody bytového domu. O správné udržování nastavených hodnot teploty v jednotlivých místnostech, o bezchybný chod vzduchotechnické jednotky a o spolupráci obou topných systémů se stará regulátor Desigo PX spolu s regulátory jednotlivých místností Desigo RX. Systém rovněž monitoruje zanesení filtrů, chod ventilátoru a případné poruchové stavy tepelného čerpadla. V prostoru kuchyně je ještě umístěn pode dveřmi na verandu podlahový radiátor. Regulaci množství otopné vody v radiátoru a správné otáčky ventilátoru rovněž zajišťuje regulátor Desigo RX.

Osvětlení a ovládání žaluziíOsvětlení firmy Zumtobel se v bytě dělí na klasické osvětlení, které je spínáno příslušným spínačem a na osvětlení, které je zapínáno v režimu světelných scén s možností nastavení intenzity osvětlení pro danou scénu. Uživatel si tak může vytvořit třeba scénu sledování televize. Po aktivaci této scény (pouhým jedním dotykem) jsou nastavena všechna svítidla dle předem definovaného požadavku. Tímto způsobem lze vytvořit mnoho dalších světelných scén pro různé domácí činnosti. V budoucnu bude k systému ještě připojeno osvětlení terasy a zahrady.V bytě se dále nachází orientační LED osvětlení na chodbě, které z bezpečnostních důvodů svítí nepřetržitě. LED svítidla spotřebují minimum energie, což umožňuje jejich stálý provoz. Pohyb žaluzií Somfy je aktivován stisknutím příslušného tlačítka na stěnovém ovladači, případně na ovladači PDA, kde je velice názorně zobrazen stav žaluzií. Chod žaluzií a správné nastavení osvětlení a jednotlivých světelných scén zajišťují opět regulátory Desigo RX.

Elektronické zabezpečení bytuPro zabezpečení bytu proti vloupání nebo požáru společnost Siemens nasadila stanici Sintony SI411. Na ní jsou napojeny detektory pohybu PIR spolu s detektory tříštění skla a opticko-kouřovými detektory požáru. Všechna okna a dveře jsou ještě vybavena magnety, které signalizují jejich otevření. Byt lze zabezpečit několika způsoby. Prvním je režim úplného střežení, kdy jsou aktivovány všechny prvky systému. Další možností je zabezpečení pouze dveří a oken. Tento režim se používá při ponechání domácího zvířete v celém střeženém prostoru. Lze také vyčlenit pro domácí zvíře jednu místnost, v níž nebude aktivováno pohybové čidlo.V bytě jsou rovněž umístěny dvě barevné IP kamery. Tyto kamery mají zabudované vlastní web servery a jejich výstup lze zobrazit na libovolném počítači s internetovým prohlížečem nebo na zařízení PDA. Uživatel tak může sledovat dění v bytě po dobu své nepřítomnosti.Systém zabezpečení je propojen s řídicím systémem tak, že mu předává hlášení poruch a stavů narušení. Předem definované střežení objektu se spouští tzv. odchodovým tlačítkem. Při jeho stisknutí je uveden systém zabezpečení do stavu hlídání. Zároveň s tím se aktivují další předdefinované funkce - jsou zhasnuta všechna světla, vytápění je uvedeno do režimu útlum a jsou odpojeny přívody k vybraným spotřebičům.Při příchodu do bytu se stiskem aktivuje systém regulace do režimu komfort. Deaktivování zabezpečovacího systému je z bezpečnostních důvodů realizováno standardním zadáním kódu na klávesnici u vchodových dveří, případně pomocí vlastního dálkového ovladače EZS. Protipožární zabezpečení je aktivní stále.V případě vniknutí neoprávněné osoby do bytu systém uživateli zašle na mobilní telefon SMS zprávu, případně upozorní pult PCO (profesionální hlídací služba, která zajistí okamžitou kontrolu objektu). Současně je možné se prostřednictvím IP kamery podívat, co se v bytě děje.

Domácí spotřebičeSpolečnost Siemens rovněž vybavila byt domácími spotřebiči. V kuchyni byla osazena varná deska, ostrůvkový odsavač, elektrická trouba, parní trouba, mraznička, chladnička, myčka, vestavný kávovar s ohřevnou zásuvkou a vinotéka. V prostoru WC, sloužícího zároveň jako prádelna, se nachází pračka a sušička.V kuchyni jsou použity nejmodernější prvky ovládání. Aby se uživatel přesvědčil, že jsou všechna vína na svém místě, nemusí ani otevřít dveře vinotéky. Dotykové osvětlení touchLight nabízí dokonalý komfort. Stačí se dotknout madla a aktivuje se halogenové osvětlení vinotéky, které po několika minutách automaticky postupně zhasne.V některých spotřebičích, je zabudován komunikační modul, který umožňuje sledování vybraných stavů spotřebiče na malém displeji. Ten se dá zasunout do libovolné elektrické zásuvky. Obyvatelé bytu tak mohou být třeba v ložnici informováni o tom, že doprala pračka nebo dopekla trouba.

Rozvaděč a řídicí systémV předsíni bytu je v nábytku zabudovaný prosklený skříňový rozvaděč. Tento rozvaděč je společný pro veškerou elektroinstalaci bytu, včetně napájení tepelného čerpadla, které je umístěno v suterénu budovy. V rozvaděči jsou umístěny všechny prvky měření a regulace - regulátory Desigo PX a RX, převodníky pro řízení osvětlení, síťové prvky pro připojení bezdrátové komunikace Wi-Fi a internetu a prvky pro rozvod televizního a satelitního signálu.Vedle rozvaděče je jako součást šatníkové stěny místěno malé počítačové pracoviště. Zde je nainstalován řídicí systém Desigo Insight, který zastřešuje všechny systémy a umožňuje ovládání celého bytu pomocí jednoho společného dálkového ovládání. Toto samostatné pracoviště však není nezbytně nutné, řídicí program Desigo Insight může být nainstalován i na domácím počítači umístěném v pracovně.

OvládáníVšechna zařízení se samozřejmě dají ovládat klasickým způsobem, tedy pomocí flexibilních ovladačů QAX na stěnách místností nebo pomocí dálkových ovládání jednotlivých zařízení. Nicméně právě ovládání všech zařízení jedním společným ovladačem je zcela ojedinělé. Jako univerzální ovladač bylo použito kapesní PDA společnosti Fujitsu Siemens Comupters. PDA má tu výhodu, že je se systémem bezdrátově spojeno, a lze ho tak volně používat v celém bytě. Jednou z dalších variant je ovládání pomocí telefonu se systémem Windows Mobile, jenž má tu výhodu, že ho většina lidí má stále někde na blízku. Jedná se však o něco nákladnější způsob, protože zařízení je ovládáno prostřednictvím internetového prohlížeče, tedy pomocí placené mobilní služby. Proto se tato varianta hodí spíše pro ovládání mimo domov.Kdekoliv mimo domov lze realizovat ovládání prostřednictvím internetového prohlížeče - ať už z počítače nebo již zmíněného mobilního telefonu. Tato varianta uživatelům poskytuje téměř neomezené možnosti ovládání a dozorování všech bytových technologií. Pomocí webových kamer je navíc možné vizuálně kontrolovat, zda je v bytě vše v pořádku.

Další informace o projektu Easy Home jsou k dispozici na internetové adrese www.easyhome.cz.

Zdroj: Easy Home