Developerská firma CTP Invest počítá s dalšími investicemi na Ostravsku a nárůstem pracovních míst v průmyslovém areálu CTPark Ostrava, který buduje v zóně Hrabová. Do konce příštího roku chce v ostravském regionu investovat další 4,2 miliardy korun, z toho do CTParku budou směřovat asi dvě miliardy. Počet zaměstnanců v průmyslovém areálu by měl současně vzrůst na 5000 z nynějších asi 1700. Dosud CTP Invest v tomto regionu investovala 2,8 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl ředitel výstavby společnosti CTP Invest Tomáš Jirků.

"Postavíme velký administrativní komplex na náměstí Republiky v centru Ostravy a máme vytipovány další lokality v Ostravě a okolí, o které v současné době usilujeme," uvedl k záměrům firmy v regionu Jirků. Developer podle něj plánuje nákupy pozemků a zahájení výstavby jednotlivých objektů. Stavba kancelářského centra, které výškou asi 90 metrů bude nejvyšší budovou v severomoravské metropoli, se ale nelíbí lidem z okolních domů. Ti proti mrakodrapu sepsali protestní petici.

V Hrabové zatím firma vybudovala čtyři administrativní komplexy a šest průmyslových objektů. "Dalších 16 objektů je plánováno ve druhé fázi výstavby," dodal ředitel. Využitelná plocha v areálu zatím představuje zhruba 40 hektarů, které podle Jirků obsadilo 12 nájemců v průmyslové a sedm nájemců v administrativní části. Společnost CTP Invest do ostravského parku přilákala například výrobce autodílů CTS a GDX nebo tiskárnu Ringier Print. Za pronájem jednoho metru kancelářských prostor si tento developer účtuje nejméně deset eur (více než 280 korun), pronájem výrobních ploch je podle Jirků nižší a závisí například na délce pronájmu.

CTP Invest založil v roce 1996 tým nizozemských realitních specialistů. Vlastní a provozuje síť CTPark Network, kancelářské areály v Brně, Ostravě a Modřicích či hranickou továrnu na výrobu televizních obrazovek Multidisplay (někdejší LG.Philips Displays Czech Republic). Dosud firma v Česku investovala přes miliardu eur (více než 28,5 miliardy korun).

Společnost dosud postavila jeden milion metrů čtverečních pronajímatelných prostor a vlastní 650 hektarů půdy. Na trhu lehkých průmyslových nemovitostí v Česku má třiapadesátiprocentní podíl. Firmu CTP Invest vlastní rovným dílem nizozemští podnikatelé Remon Vos a Eddy Mass.

Moravskoslezský kraj se po Ústeckém kraji potýká s druhou nejvyšší mírou nezaměstnanosti, která však v poslední době díky oživení ekonomiky a přílivu investorů do regionu klesá. Ke konci května byla pod 11 procenty, což je zhruba dvouprocentní meziroční pokles. Celorepubliková míra nezaměstnanosti je nyní 6,4 procenta. Investory na sever Moravy láká přítomnost automobilové továrny Hyundai, která se buduje v Nošovicích.

-ČTK-

Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.