Stát by měl při evidenci a zápisech do katastru nemovitostí víc chránit práva vlastníků. Myslí si to zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. V Česku jsou podle ní stovky lidí, kteří koupili pozemek či dům a později o něj přišli, ačkoli podle práva nic nezanedbali. Často přitom mají mizivou šanci domoci se odškodnění. Taková praxe je nepřijatelná, řekla dnes Seitlová novinářům.

Do podobné situace se dostali například kupci nemovitostí, na které existuje klidně desítky let stará notářsky ověřená kupní smlouva, kterou ovšem kupec tehdy nevložil do katastru nemovitostí. V letech 1951 až 1993 nebyla taková povinnost. Když tedy dnes přijde někdo s tvrzením, že před desítkami let pozemek či stavbu koupil, a doloží vše smlouvou, musí katastrální úřad do katastru zanést duplicitní vlastnictví. U soudu pak majetek získá velmi pravděpodobně jeho dřívější vlastník. Nový kupec má navíc jen velmi malou šanci na odškodnění, nezřídka přitom může přijít o miliony korun.

Podle zástupkyně ombudsmana je taková praxe nepřijatelná a měla by být stanovena lhůta pro předkládání starých smluv do katastru. Navrhuje proto, aby po jejím uplynutí právo dané starou smlouvou zaniklo.

Dalším problémem jsou případy, kdy se změnily hranice pozemků při digitalizaci map. Posuny jsou podle Seitlové někdy tak velké, že vlastníci zjistili, že například jejich chata papírově leží na cizím pozemku. Zástupkyně ombudsmana proto vyzvala katastrální úřad, aby podobné chyby opravil, a jeho pracovníci víc vyráželi do terénu. Měli by se prý více řídit hranicemi vyznačenými a uznávanými přímo v místě.

Majitelé pozemků či staveb se také mohli dostat do problémů, když svůj majetek koupili před lety v privatizaci. Privatizační komise si ne ve všech případech dobře zjistily, zda se o nemovitost neuchází restituent, a v dražbě ji prodaly. Vlastníkům prosperujících firem tak dnes může přijít dopis, že majetek, s nímž léta hospodaří, jim nepatří - to když restituent vyhraje spor u soudu.

Seitlová proto navrhne vládě, aby se problémem zabývala. "Lidé, kteří řádně privatizovali majetek, by měli být minimálně odškodněni," domnívá se zástupkyně veřejného ochránce práv.

-ČTK-

Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.