Pro všechny, kteří přemýšlejí o vyšším komfortu a úsporném provozu svého bydlení, je na trhu inteli-gentní systém elektroinstalace Ego-n®, novinka ABB roku 2007.

Představuje svojí přístupností ideální řešení moderní elektrické instalace zejména pro novostavby a rekonstrukce rodinných domů či bytů. Uplatní se při společném řízení osvětlení (spínání, stmívání), okenních rolet, elektrických spotřebičů, vytápění a dalších funkcí, které by byly obtížně realizovatelné běžnými způsoby elektroinstalace, jako jsou např. centrální a logické funkce. Pro pohodlné ovládání spotřebičů můžete využít dálkový ovládač nebo např. PDA, které lze zároveň využít pro zobrazování stavu domu a jednotlivých spotřebičů (svě-tel, topení apod.) jak v domě či bytě, tak i mimo objekt.

Samozřejmostí je možná realizace vzdáleného ovládání pomocí GSM textových zpráv i přijímání informací o dění v objektu.

Z technického pohledu je Ego-n® centralizovaný systém s řídící jednotkou umožňující vzájemné pro-pojení až 512 systémových prvků prostřednictvím čtyř vodičového kabelu tzv. sběrnice. Senzory (spí-nače, pohybová čidla, termostaty atd.), které propojuje pouze sběrnice (nejsou připojeny na 230 V) se vyrábějí v designu oblíbených řad Element® a Time® v celkově 16 barevných variantách. Aktory (pří-stroje spínající fyzicky jednotlivé spotřebiče) a další systémové prvky jsou ve standardním modulárním provedení pro umístění v rozváděči.

Do systému lze v případě potřeby zakomponovat i bezdrátové rádiové vysílače z nabídky ABB ve zmíněných designech např. pro využití na skleněné stěny, pro umístění na nábytku apod. Do systému lze připojit i další přístroje ze široké nabídky ABB, jako jsou požární čidla Busch-Rauchalarm® nebo hlídač úniku vody. Více naleznete na www.ego-n.cz. Ego-n® vhodně doplňuje známý systém ABB i-bus® KNX/EIB, který je díky svým velkým technickým možnostem určen zejména pro velké komerční nebo luxusní rezidenční projekty.