Přípravy patnáctého ročníku veletrhu bydlení, nábytku, vybavení interiérů a bazénů FOR HABITAT 2008 jsou v plném proudu. I přestože do začátku veletrhu zbývá stále pár měsíců, už nyní se může pořádající společnost ABF těšit z velkého zájmu ze stran vystavovatelů.

Zvýhodněné nabídky za včasně odeslanou a vyplněnou přihlášku využilo před koncem druhé uzávěrky téměř sto vystavovatelů, jejichž expozice čítají 1.800 m2 čisté výstavní plochy. „Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to nárůst o více než 2/3, což nás samozřejmě těší. Pro vystavovatele i návštěvníky jsme si letos připravili také několik novinek. Na základě požadavků firem jsme veletrh přesunuli z květnového termínu na 6. – 9. března, před začátek stavební sezóny. Jubilejního, patnáctého ročníku, bychom chtěli také využít k oživení akce a zejména k posílení kontraktační role veletrhu,“ říká ředitelka veletrhu FOR HABITAT Maria Wohlrabová.

Z dosud přihlášených firem se největší výstavní plochou mohou chlubit koberce AVANTI – Miloslava Procházková, firmy JECH CZ, Inter Design Praha, Semquelb, Rudolfinea – Sdružení pro umělecká řemesla, Delso, JV Pohoda, z bytových doplňků pak AIGLE MARRON, AKTUAL, TGK – technika, sklo, umění. Z dalších významných společností se na veletrhu FOR HABITAT budou prezentovat například dovozce italského sedacího nábytku Furniture, stylový nábytek VIOLA EU, digestoře INCOS ALFA nebo WERTO. Pozadu s přihláškami nezůstávají ani stavební firmy, mezi jinými střešní okna Fenestra, italské obklady firmy IMARMITALIANI, španělské obklady firmy MSP, dveře SAPELI zastoupené firmou DODO nebo firma PROFIKÁMEN.

O tom, že pořadatelé nenechávají při přípravě veletrhu nic náhodě, svědčí také rozsáhlá mediální kampaň, která začala již v měsíci září. Tak jako v předchozím roce, i letos obchodní tým FOR HABITAT navázal spolupráci s více než 25 internetovými portály a třemi desítkami odborných titulů. „Propagace je naplánována tak, aby její intenzita dosáhla maxima přibližně dva měsíce před termínem konání. Přihlášení vystavovatelé mají možnost dalšího zviditelnění své firmy, a to zcela zdarma. Stačí, když nám zašlou stručnou charakteristiku firmy a exponátů, které chtějí na veletrhu prezentovat, a doplní je o jednu fotografii. My tyto podklady umístíme v sekci NAJDETE NA VELETRHU na našich stránkách www.forhabitat.cz,“ dodává ředitelka akce. Doprovodné programy veletrhu FOR HABITAT Jubilejní patnáctý ročník veletrhu bydlení, nábytku, vybavení interiérů a renovací FOR HABITAT připravuje pro své návštěvníky i vystavovatele bohatý doprovodný program. Jednou ze stěžejních akcí tohoto programu budou Nové možnosti bydlení, v jejichž rámci se představí celá řada developerských projektů, jenž prezentují široké portfolium bytů, rodinných domů a rezidencí.

„Na kryté výstavní ploše vedle možnosti klasické prezentace formou stánku, kterou jistě opět využijí významné developerské a realitní společnosti, bude také prostor pro alternativní prezentaci těch menších. Ty jistě využijí nabídky menších typových stánků nebo panelové prezentace s konzultačním místem i bez něj. Dále budou představeny projekty ohodnocené v rámci ratingu DOBRÝ DEVELOPMENT,“ říká manažerka programu ing. Jana Dlouhá. Odbornou úroveň této akce zajišťuje v pozici garanta firma Center Data, která bude také společně s pořadatelem veletrhu, společností ABF, zajišťovat cyklus přednášek na aktuální témata typu „Jak developovat a provozovat domy seniorů, vývoj poptávky a nabídky“ nebo „O jaké služby je zájem v rozsáhlejší bytové zástavbě a jaká je jejich finální využitelnost“.

Z dalších doprovodných programů se všichni ti, kteří se rozhodnou veletrh poctít svou návštěvou, mohou těšit na 2. ročník výběrové výstavy designových objektů, novinek z oboru a exponátů s netradičním technickým řešením TRENDY INTERIÉR. „Pro návštěvníky bude tato akce inspirativní nadstavbou, ve které naleznou kreativní a moderní přístup návrhářů a výrobců. Cílem trendového fóra není jen prezentace kvalitního designu, ale i prezentace kvalitních materiálů a technologií. Velmi důležitá je i funkce exponátů,“ charakterizuje výstavu ředitelka akce. Již potřetí bude FOR HABITAT doprovázet výstava Brána řemesel, která, jak už název napovídá, slouží k prezentaci oborů řemeslné výroby. Expozice, jež bude uvedena ve spolupráci se sdružením Rudolfinea, slibuje svým návštěvníkům atraktivnější obsah. Své výrobky nebo proces jejich tvorby na ní mohou totiž prezentovat nejen firmy, ale také samostatné fyzické osoby. Chybět nebude ani tradiční regionální kolo Soutěže učňů stavebních oborů (SUSO), jejichž vítězové postoupí do mezinárodního finále, které se uskuteční v Pražském veletržním areálu v Letňanech v rámci 19. mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH 2008.

U příležitosti veletrhu vyhlašuje každoročně veletržní správa také soutěž o nejlepší exponát pod názvem GRAND PRIX 2008. Cenou GRAND PRIX ohodnotí odborná komise první den veletrhu tři vybrané exponáty ze všech přihlášených. Mezi posuzovaná kritéria patří technické parametry, materiál, přednosti, stávající uplatnění na trhu. V rámci souboru veletrhů FOR FAMILY 2008, kam patří veletrh FOR HABITAT, bude vyhlášena i soutěž o nejzdařilejší expozici TOP EXPO. Během této soutěže bude odborná porota hodnotit nejzdařilejší expozici, jež bude nejen vysoce funkční, ale současně musí splňovat kritéria pro komunikaci se zákazníkem. Hodnoceno bude i označení a celková vzhledová stránka expozice. Více informací nejen o doprovodném programu naleznete na stránkách www.forhabitat.cz. -ABF-