...ČEZ v Hradci Králové. Čestná uznání získaly bytový dům Nad Biřičkou v Hradci Králové, Základní škola v Lázních Bělohrad a kabinová lanová dráha z Janských Lázní na Černou horu v Krkonoších. Výsledky čtvrtého ročníku soutěže vyhlásilo začátkem ledna 2008 hradecké hejtmanství.

Novoměstská vila projektanta Jana Hochmana leží ve svahu a skládá se ze dvou objektů. Prostor mezi nimi zaplňuje přírodní biotop s vodopádem, kde se dá vedle chovu ryb i koupat. U rekonstrukce objektu energetiků firmou VALC porota ocenila zejména novou dvojitou průhlednou fasádu a chlazení kanceláří prostřednictvím chlazených sádrokartonových stropů.

Porota posuzovala devět přihlášených staveb, tedy o pět méně než v předchozím roce. Cílem organizátorů je přitom zapojit do soutěže co nejvíce stavebníků. "Dosud bylo velice složité přesvědčit investory, aby svou stavbu do soutěže přihlásili. Soutěž si v kraji tradici teprve buduje," řekl Milan Havlišta z hradecké kanceláře České komory autorizovaných inženýrů a techniků.

Stavby soutěžily ve třech kategoriích: domy pro bydlení a rodinné domy, stavby občanské vybavenosti a dopravní a inženýrské stavby. U staveb dopravních tentokrát porota hlavní ocenění neudělila.

Umění architektů a stavebníků oceňují i jiné kraje. Například v sousedním Libereckém kraji loňský ročník soutěže Stavba roku vyhrály nový pavilon jabloneckého výstaviště, přestavba bývalé knihovny v Liberci na nový magistrát a přemostění železnice v Dolní Libchavě. Stavbou roku Moravskoslezského kraje se stala aula a centrum informačních technologií Vysoké školy báňské.

-ČTK-

CE Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.