První letošní vydání časopisu RUN je v prodeji! Kromě alternativ zimní přípravy či rozhovoru s mistryní republiky v orientačním běhu Radkou Brožkovou vám nabízí i pomocnou ruku k řešení mnoha problémů.

V článku U konce s dechem pojednává o nebezpečích běhu ve městě a nabízí účinné řešení. Může být těžké představit si, že pravidelný pohyb pod širým nebem by vám kvůli znečištěnému ovzduší mohl ve skutečnosti ublížit. Vysvětlení je ale nasnadě: Během náročného aerobního cvičení do sebe dostanete desetkrát až patnáctkrát víc nečistot než když jste v klidu. Jednak dýcháte víc a vzduch nasáváte hlouběji do plic, navíc tak činíte ústy, čímž obcházíte jinak pozoruhodně účinný systém filtrace vzduchu: nosní cesty. K tomu, aby se z vašeho každodenního běhu nestaly chemické orgie ozónu, prachových částeček a oxidu uhličitého, ale stačí málo. Riziko snížíte už tím, že poběžíte pouhý blok stranou rušné silnice. Sledujte také mapy aktuálního znečištění (na www.chmi.cz). Podle nich například poznáte, že stačí popojet pár stanic z pražského Karlína do Kobylis, a rázem se ocitnete z postižené oblasti hodnocené stupněm pět ve čtvrti, kde můžete běžet bez obav. Naopak při vysoké biometeorologické zátěži a špatných rozptylových podmínkách (zjistíte je např. na www.pocasi.idnes.cz) na sport venku rezignujte. Ozonu se vyhnete správným načasováním – nejsytější je kolem jedenácté dopoledne a vrcholu dosahuje přibližně ve tři odpoledne. Naopak po setmění jeho koncentrace klesá.

Ve chvílích, kdy venku běhat nelze, oceníte běhátko, a před jeho koupí i článek Než koupíte běhátko. Správný stroj vyberete tím, že si nejprve otestujte, jak rychle chcete běhat a toto tempo vynásobíte nejméně 1,3krát – tak zjistíte, jakou maximální rychlost pohybu pásu musí váš stroj nejméně mít. Důležité jsou však i rozměry nebo odkládací místa a bezpečnostní funkce.

Snad každý někdy zažil ten nepříjemný pocit křeče v noze. Sval okamžitě ztuhne, končetina je neovladatelná, a nastoupí prudká bolest. Z článku Pečujte o své svaly se dozvíte, že v rámci první pomoci při náhle vzniklé křeči pomůže postižený sval mírně protáhnout a uvolnit. K tomu účinně přispívají i teplé zábaly či obklady. Dalším křečím ovšem předejdete doplněním vitaminů a iontů a dostatečným příjmem tekutin.