Od středy 26. do čtvrtka 27. března se opět Bílý dům na ulici T.G. Masaryka ve Svitavách zaplní expozicemi 50 vystavovatelů z oboru stavebnictví a vybavení domácnosti. Výstava je otevřena denně od 9 hodin do 18 hodin a ve čtvrtek do 17 hodin. Vstup na výstavu je zdarma.

Proč se koná stavební výstava právě ve Svitavách, na to jsme se zeptali manažerky výstavy Ing. Danilely Nevtípilové z pořádající společnosti Omnis. Každý z nás je z minulosti zvyklý, že stavební výstavy se pořádaly pouze ve velkých krajských městech jako je Brno, Hradec Králové a samozřejmě Praha. Pokud jste se chtěli seznámit s novými trendy a technologiemi ve stavebnictví, které byste uplatnili při vlastní rekonstrukci nebo stavbě, museli jste jet vy za vystavovateli na výstavu do těchto velkých měst. Naše společnost naopak přichází s vystavovateli za stavebníky do menších měst jako jsou Svitavy, Ústí nad Orlicí a do dalších městech v celé ČR. Právě v okolí menších měst je největší stavební potenciál. Proto vystavovatelé z oboru stavebnictví přivítali tuto naši strategii přijít přímo za stavebníky do jejich místa bydliště. Díky tomu mohu již třetím rokem pozvat všechny k návštěvě výstavy STAVÍME, BYDLÍME i ve Svitavách.

S čím nás letos vystavovatelé seznámí, jaké nové technologie a materiály nám nabídnou? Opět se na výstavě představí zástupci mnoha stavebních oborů. Jedním z nosných témat výstavy je vytápění a s tím spojená úspora energie. Hitem je topení využívající infračervené tepelné záření. Toto topidlo má moderní design ve formě nástěnného nebo stropního panelu. Dále několik firem seznámí návštěvníky s výhodami tepelných čerpadel, která se řadí mezi jedny z nejekonomičtějších způsobů vytápění. Taktéž přehlídka krbů a návrhy řešení komínových systémů zaujme každého stavebníka. Vždyť teplo z krbu je nám blízké již od doby pravěku.

V současné době, kdy hlavním mottem domácností je úspora energie, nabízí mnoho firem výměnu nebo úpravu stávajících oken. Můžete posoudit sami výhody fiberglassových profilů oken, které zaručují vysokou tuhost rámu a zároveň vysokou tepelně izolační schopnost. Nebo můžete zateplit okna pomocí termoizolačních skel. Další firma vám nabídne krásná klasická dřevěná eurookna vlastní výroby, vstupní dveře nebo repliky historických oken a schodišť.

Právě s úsporou energie souvisí i odborné přednášky o regeneraci bytových domů (způsob a rozsah oprav, dotační program státu a možnosti financování). Po celou dobu konání výstavy bude veškeré dotazy zodpovídat poradenská agentura spolupracující se Sdružením bytových družstev a společenství vlastníků. Ucelená přednáška začne ve středu v 16 hodin a ve čtvrtek v 15 hodin v předsálí Bílého domu. S regenerací bytových domů také souvisí revize výtahů a správné protipožární opatření.

Stavebníky bude zajímat, jak postavit bezpečné a kvalitní stropní, schodišťové a balkónové nosní konstrukce domu. Dříve stavba této konstrukce znamenala pro stavebníka hodně organizačních starostí. Na výstavě se představí firma, která tyto konstrukce vyrobí, doveze a namontuje přesně podle přání zákazníka.

Zajímavá bude expozice s přírodní kameninovou dlažbou a kameninovými architektonickými prvky s přírodním vzhledem v odstínech od okrové po červenohnědou. Jistě se tato dlažba bude vyjímat u krbu nebo u bazénu.

K bazénu se bude hodit i dřevěný zahradní nábytek, dřevěné květináče, ale i užitková keramika. Bude zde také nabídka venkovních krbů, udíren a praktického plastového zahradního nábytku. Jistě si na výstavě každý vybere dle svého vkusu.

U starších domů se majitelé často potýkají s vlhkostí. Opět více firem zde nabízí různé způsoby vysušování vlhkého zdiva. Firmy nabízí izolace a sanace budov narážením nerezových plechů, podřezáním řetězovou pilou nebo diamantovým lanem nebo chemickou injektáží.

Stavebníci rodinných domů si mohou vybírat z nabídky garážových vrat od nejlevnějších výklopných vrat přes nejpoužívanější sekční vrata až po luxusní hliníková rolovací vrata. Dnes se stává samozřejmostí vybavit pozemek automatickou bránou.

Jedním z vystavovatelů bude i člen Cechu podlahářů a parketářů se svojí pestrou nabídkou velkého podlahového centra. S údržbou podlah souvisí i další výrobek – centrální vysavače.

Na výstavě se představí česká firma s prodejem produktů pro pohodový spánek. Tato společnost vlastní vývojové centru, které hledá řešení pro poruchy spánku. Nabízí spací anatomické systémy, postele z masivu, anatomické polštáře a lůžkoviny z ovčí vlny.

Chystáte pro návštěvníky nějaké překvapení? Ano, každý návštěvník se může zúčastnit losování o pravý diamant. Na pozvánkách na výstavu, které dostanou obyvatelé celého okresu Svitavy před výstavou do svých domácích schránek, je otištěn losovací kupón. Kupón bude k dispozici i přímo na výstavě. Stačí jen vyplnit a hodit do losovacího osudí. Třeba se právě na vás usměje štěstí a stanete se majiteli krásného diamantu.

Proto tedy nezapomeňte navštívit výstavu STAVÍME, BYDLÍME ve Svitavách ve dnech 26. – 27. března. Jistě vás výstava bude inspirovat k přeměně a vylepšení vaše bydlení.

Více informací o výstavě naleznete ZDE.