Pokud hrad se svou žádostí uspěje, čekají jej největší stavební úpravy od poslední přestavby za Lichtenštejnů. Ze 109 objektů, které jsou pod státní správou Národního památkového ústavu, se o norské dotace uchází jen šest, uvedla kastelánka Helena Gottwaldová.

Opravit by se měla renesanční vstupní brána a objekty předhradí i podhradí, například bývalé Muzeum hodin. "V podhradí bychom pak chtěli prezentovat útrpné právo. Máme k tomu bohaté dokumenty včetně smolné knihy a dalšího mobiliáře.

Oprava by se týkala i bývalého bytu malíře Vojkůvky, kde dříve bývala šatlava," objasnila Gottwaldová. Rekonstruovat by se měl také starožitný výtah, který si na hradě nechali na přelomu 19. a 20. století vybudovat Lichtenštejnové. "Tehdy došlo k poslední přestavbě. Zavedli na hrad také vodu a elektřinu. První patro zpřístupnili veřejnosti a do druhého, kde bydleli, jezdili výtahem," řekla kastelánka. Výtah s dřevěnou kabinou se pokazil v 50. letech, od té doby je mimo provoz. Původní strojovna je podle Gottwaldové technickým unikátem.

Lichtenštejnové nechali na hradě zazdít okrouhlou věž. Letos by v ní měl pokračovat archeologický průzkum.

Norské peníze by také měly posloužit na dokončení renovace tapet a opravu Lichtenštejnské kuchyně, která by mohla být výchozím místem nového prohlídkového okruhu.

Gottwaldová uvedla, že správa hradu chystá opravu za 19 milionů korun už dva roky. Z norských fondů by chtěla 13 milionů. "Jako státní objekt si nemůžeme sáhnout na jiné peníze, je to pro nás jedna z mála možností," řekla. Doplatek by obstaral stát a Národní památkový ústav.

Turistickou sezonu zahájí Šternberk velikonočním jarmarkem 22. března. Na letošek je pro návštěvníky v plánu asi třicet akcí. Město na ně přispělo 130.000 korunami. Mezi nimi bude i výstava historie odívaní ve šlechtických interiérech a zavedení projížděk na koních.

-čtk-

CE Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření nebo další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.