Mezinárodní veletrhy bydlení již tradičně zahajuje vybraná osobnost světového nábytkářského designu. Ani MOBITEX 2008 nebude v tomto směru výjimkou. V uplynulých letech se v Brně objevily designérské hvězdy, jako je François Bauchet, Eric Jourdan, Pascal Mourgue, Ronan Bouroullec, Arik Levy nebo loňský host MOBITEXu Peter Maly.

Letošní čestný host MOBITEXu do Brna zavítá z francouzského Montpellier. Je jím Thibault Desombre, letošní padesátník, rodák z Lille. Po absolvování studia designu a architektury na Compagnonnage ébénisterie (1977 – 1981) navštěvoval v letech 1981 – 1983 prestižní uměleckou školu ENSAD (L´École nationale supérieure des arts décoratifs) v Paříži, která se mimochodem v roce 2006 zúčastnila MOBITEXu a stala se ozdobou prezentace designérských škol. V roce 1989 založil agenturu Thibault Desombre design a v roce 1996 přesídlil do Montpellier, které je i jeho současným působištěm.

Po studiích navázal spolupráci nejprve s Philippe Parent, ale výrazný úspěch mu přinesla až spolupráce s věhlasnou firmou Meuble Grange, z níž vzešlo i první oficiální ocenění za model Shaker´s. Následovala celá řada spoluprací s významnými společnostmi, která vyvrcholila v roce 1993 navázáním kontaktu s Ligne Roset a Cinna. Pro obě firmy vytvořil mnoho výrazných designů a po zásluze se tak zařadil mezi jejich kmenové tvůrce. Z nejúspěšnějších návrhů jmenujme alespoň židli Finn, která se stále prodává, kolekce ratanového nábytku Mondo a Capella, nebo svítidla Mama a Eole, přičemž Mama je v kolekce svítidel Ligne Roset bestselerem.

Mezi novinkami současné tvorby Thibaulta Desombre nemůžeme přehlédnout pianino Pleyel, a jdeme-li dál, zjistíme že vytváří kancelářský nábytek, kuchyně a koupelny, ale i prvky městského mobiliáře, koncepce výstav nebo návrhy firemních showroomů.

V životopise Thibaulta Desombre nelze přehlédnout, že se účastnil závodu Tour de France, a snad proto nás nepřekvapí jeho neúnavná tvořivost v širokém spektru oborů. Ve své tvorbě upřednostňuje smysl pro detail, pokoru vůči materiálu a radost z dobře vykonané práce. Jedním z jeho tvůrčích hesel je: „Nábytek v domě je naším průvodcem, služebníkem a společníkem.“

Pokud vás tyto informace z profesního životopisu Thibaulta Desombre zaujaly, neváhejte navštívit pavilon A1 brněnského výstaviště, kde se zahraniční host představí v rámci výběrové expozice DESIGNSTORY. Vedle zhlédnutí ukázky z jeho tvorby, která bude k vidění po dobu celého veletrhu, budou mít návštěvníci možnost zúčastnit se živé besedy s hostem veletrhu, která se uskuteční 27. března na pódiu „design stage“ umístěném v originálně řešené expozici DESIGNSTORY.

Více informací o veletrhu a jeho doprovodných programech najdete na http://www.mobitex.cz/.