Rozhodla o tom mezinárodní porota, podle níž si Nouvel cenu zaslouží především za své tvůrčí experimentátorství a za projekty budov, které komunikují se svým okolím. Čerstvý nositel Pritzkerovy ceny má za sebou dvě stovky projektů a je také mimo jiné autorem stavby administrativního komplexu Zlatý Anděl na pražském Smíchově.

"Jeho zvídavá a bystrá mysl ho žene k tomu, aby při každém dalším projektu riskoval. Tento přístup, bez ohledu na měnící se míru úspěchu, tak obrovsky rozšířil slovník současné architektury," uvedli porotci ve svém zdůvodnění.

Porota zvláště ocenila Nouvelovu novostavbu divadelní budovy Guthrie Theatre v americkém Minneapolis, dokončenou v roce 2006, která prý navazuje vzácně harmonický dialog s prostředím, kde vznikla. Kromě amerického divadla Nouvel v posledních letech dokončil například projekt pařížského muzea kmenového umění na třídě Quai Branly, návrh výškové budovy Torre Agbar v Barceloně či hotelu Puerta América v Madridu.

Neskrývaná radost

Nouvel v první reakci na oznámení o udělení Pritzkerovy ceny neskrýval radost a překvapení, protože podle svých slov v uplynulém roce nedokončil žádnou významnou stavbu. "Jsem velmi rád, že jsem nyní v klubu dobrých přátel jako je Frank Gehry, Renzo Piano a Zaha Hadidová," řekl architekt v telefonickém rozhovoru agentuře Reuters. Připomněl tak slavné tvůrce, kteří cenu získali před ním.

Pritzkerova cena se vyhlašuje od roku 1979 a bývá označována za obdobu Nobelovy ceny v oboru architektury. Podle organizátorů oceňuje žijící architekty, jejichž dílo prokazuje nejen talent a vizi, ale významně také přispívá k rozvoji humanity. Zatím ji neobdržel žádný z českých architektů, v roce 1993 ji však převzal Japonec Fumihiko Maki na Pražském hradě.

Loni cenu získal Brit Richard Rogers, před ním porota ocenila například Američana Thoma Mayna, Britku Zahu Hadidovou či Australana Glenna Murcutta. Nouvel je teprve druhým francouzským nositelem tohoto ocenění - v roce 1994 Pritzkerovu cenu získal jeho krajan Christian de Portzamparc.

Udílení Pritzkerovy ceny je spojeno s finančním oceněním ve výši 100.000 dolarů (zhruba 1,6 milionu korun) a předáním pamětní medaile. Letos se slavnostní ceremoniál uskuteční 2. června ve Washingtonu.

-ČTK- Foto: Pritzker Prize / Hyatt Foundation

CE Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření nebo další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.