Pomalu můžeme začít počítat dny do otevření bran brněnského výstaviště, kde se opět jako jedna z největších stavebně - veletržních událostí u nás i v Evropě představí Stavební veletrhy Brno, které se uskuteční ve dnech 22. až 26. dubna 2008, se svým bohatým a pestrým programem pro širokou veřejnost i odborníky z oblasti stavebnictví. Letošní ročník opět pokročil o level výše a s plnou účastí ze všech různých oborů se stává spolu s oslavou 80 let od založení brněnského výstaviště předním veletržním eventem.

Top události veletrhu Brněnské výstaviště není jediným oslavencem letošního ročníku Stavebních veletrhů Brno. Také Národní stavební centrum (NSC) má se svými 10-ti lety úspěšné existence důvod k oslavám. Slavnostní křest zahájení provozu Centra vzorových domů EDEN 3000 v západní části brněnského výstaviště se uskutečnil na den přesně před zahájením letošních Stavebních veletrhů, tedy 21. dubna 1998. Po zahájení provozu Vzorkovny stavebních materiálů v roce 2000 se k názvu EDEN 3000 přidal a začal používat oficiální název „Národní stavební centrum“, který dodnes představuje synonymum stálé výstavy, věnované stavebnictví, bydlení, materiálům, výrobkům a technologiím. Připomínku deset let úspěšné existence Stavebního centra EDEN 3000 zajistí premiérové uvedení vzpomínkového DVD, které připravuje Národní stavební centrum za využití dnes již archivních záběrů z otevření centra a výstavby některých domů.

Ouvertura Stavebních veletrhů Letošní Ouvertura Stavebních veletrhů, která se koná v pondělí 21. dubna 2008 od 19:00 hodin v sále č. 102, bude věnována dřevostavbám. Pořadatelem je Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a celým programem vás provede ing. Svatopluk Zídek. Přednášky předních odborníků se spíše zaměří na dřevo a stavění z něj z pohledu historického, popisujícího podíl dřevěné architektury na vytváření rázu české a moravské krajiny. V Centru vzorových domů potom naleznete příklady domů budovaných technologiemi montovaných staveb, především na bázi dřeva. Odbornému tématu je letos věnováno i tradiční vydání tzv. Stavební knihy, která bude na společenském večeru pokřtěna.

Inteligentní budovy 2008 Konference o systémové integraci v budovách i domácnostech je pořádána Sdělovací technikou, spol. s r. o., a Českomoravskou elektrotechnickou asociací ve spolupráci s a. s. Veletrhy Brno k příležitosti zahájení veletrhů IBF, SHK BRNO a URBIS INVEST. Odborníci pohovoří o rodícím se oboru, který se zabývá důslednou integrací nových technologií pro hospodaření s energiemi, inteligentními elektroinstalacemi, elektronickou komunikací, zabezpečovacími systémy majetku i osob a automatizací pracovišť, směrnicemi EU a jejich implementacemi v ČR, inteligentními elektrickými rozvody, využitím sítí LAN při automatizaci budovy, inteligentním skladem i supermarkety, kanceláří budoucnosti, širokopásmovými technologiemi v inteligentní domácnosti a případovými studiemi.

Soutěže V rámci Centra vzorových domů se letos ve spolupráci se Svazem zakládání a údržby zeleně (SZÚZ) poprvé pořádá i celorepubliková soutěž s názvem „Lipová ratolest“, která má pomoci v problému nedostatku mladých kvalifikovaných pracovníků v oblasti zahradní a krajinářské tvorby. K vidění budou všechna soutěžní díla a vyhlášení vítěze z řad soutěžících posluchačů odborných zahradnických škol rovněž proběhne v rámci veletrhu. Další plánovanou soutěží Stavebního centra EDEN 3000 a Stavebních veletrhů jako partnera je „Výrobek roku 2007“, jejíž už druhý ročník byl vyhlášen vydavatelstvím Vega, spol. s r. o., časopisem Stavebnictví a interiér a Národním stavebním centrem, s. r. o., na 24. dubna 2008. Cílem soutěže je upoutat pozornost široké i odborné stavební veřejnosti na nové a pokrokové výrobky z pohledu technického řešení a designu, které jsou určeny pro stavebnictví a které byly na trhu v České republice uvedeny v roce 2007.

Přijďte se sami přesvědčit, že obor stavebnictví je oprávněně nazýván jedním z top oborů dnešní doby. Nejenže se těší obrovskému boomu díky poptávce po bydlení, ale rozhodně má co nabídnout z hlediska inovací ve všech svých oblastech. Svědčí o tom i nebývalý zájem jak ze strany návštěvníků veletrhu, tak i jeho vystavovatelů. Brněnské výstaviště tedy 22. – 26. dubna potřicáté vzdá svůj hold všem, kteří chtějí mít svůj krůček v pokroku.

-Veletrhy Brno-