Ohřev teplé vody pomocí slunečních kolektorů je typickým příkladem využití sluneční energie. Systém solárního ohřevu je poměrně jednoduchý, účinný a spolehlivý. Zkušenosti ukazují, že dobře navržené kvalitní zařízení dokáže ušetřit až 70 % ročních nákladů spojených s přípravou teplé vody. Solární systémy dokáží pracovat díky vyspělým technologiím s účinností až 80 %.

Solární systém je obvykle řízen regulátorem, který spíná čerpadlovou jednotku podle teplotního rozdílu mezi slunečními kolektory a zásobníkem teplé vody. Dohřev teplé vody se v případě potřeby provádí buď elektrickou topnou jednotkou, nebo elektrickou topnou jednotkou kombinovanou s výměníkem tepla z kotle. Přední český výrobce ohřívačů vody DZ Dražice přichází na trh se speciálními modely ohřívačů určenými speciálně pro zapojení do solárního systému. Ohřívače jsou tradičně vybaveny vynikající izolací minimalizující tepelné ztráty a kavlitní smaltovanou nádobou s dlouhou životností. Navíc mají předmontovanou čerpadlovou a řídící jednotku pro zapojení do solárního systému a samotížnou brzdu FLOW STOP zamezující samovolné cirkulaci média v solárním okruhu.

Bližší informace o nabídce ohřívačů vhodných k zapojení do solárního systému naleznete na stránkách výrobce http://www.dzd.cz/