Od 10. června do 5. října letošního roku mohou návštěvníci Prahy na náměstí Republiky zhlédnout unikátní výstavu velkoplošných fotografií přírody od světoznámého fotografa Yanna Arthuse–Bertranda. Partnerem této expozice s ekologickým poselstvím je výrobce pórobetonu YTONG, společnost Xella CZ.

Výstavu s názvem „ALIVE“ slavnostně pod širým nebem zahájili hlavní manažerka projektu Olga Menzelová-Kelymanová, pražský primátor Pavel Bém a velvyslanec Francie H. E. Charles Fries. Záštita a účast francouzského velvyslanectví na vernisáži napovídají původ autora projektu, francouzského fotografa Yanna Arthuse-Bertranda. Praha tak převzala štafetu po pařížské metropoli, kde v loňském roce expozice zakotvila v parku pod Eiffelovou věží a přilákala na dva a půl miliónu lidí.

„Tato outdoorová výstava nás oslovila originální koncepcí a hlavně svým tématem. Poutavou formou se snaží připomenout nejširší veřejnosti některá závažná ekologická rizika současného světa, která přímo souvisí také se stavebnictvím“ komentuje partnerství projektu marketingová manažerka Xella CZ Ivana Havlíčková. Právě stavebnictví se totiž významnou měrou podílí na světové spotřebě energií a na celkové bilanci skleníkových plynů. Nejde přitom zdaleka jen o energetické nároky a emise při výrobě stavebních materiálů, při jejich dopravě nebo při samotné stavbě. Způsob výstavby každé budovy a použité stavební materiály také předurčují takzvanou ekologickou a energetickou stopu svých uživatelů, často na několik desítek, nebo dokonce stovek let. „O ekologické argumenty se při výběru stavebních materiálů pro své nové bydlení zajímá stále více stavebníků. Je to výsledek dlouholeté osvěty a společenského dialogu, ke kterému podobná výstava může výrazně přispět,“ dodává Havlíčková.

Vystavovanou kolekci 92 velkoformátových fotografií zvířat ze všech koutů světa doprovází texty o škodlivém působení člověka na přírodu. Snímky zachycují symbiózu člověka a zvířete jako rovnocenných obyvatel planety a přinášejí symbolickou výpověď o stavu světa a o vztahu člověka k přírodě. „Alive“ mohou pod širým nebem bezplatně zhlédnout ve dne i v noci stovky návštěvníků, ať už na expozici zamíří cíleně díky svému zájmu o přírodu a ekologii, nebo sem zabloudí jen tak náhodou. Volná přístupnost expozice navíc nejlépe prospívá jejím ambicím působit osvětově. Součástí výstavy je také informační stan, který organizátorům pomohla zbudovat společnost Xella a kde jsou návštěvníkům k dispozici knihy, pohledy a další publikace o přírodě.

Letošní projekt volně navázal na výstavu „Země krásná neznámá“, kterou před dvěma lety mohli návštěvníci obdivovat na pražské Kampě. Pro mnohé bylo obrovským zážitkem už jen to, že si výstavu mohli užít třeba ve večerní atmosféře, kdy pod září reflektorů každá z fotografií jako by ožívala. Outdoorové výstavy se v posledních letech stávají nedílnou součástí kulturního života metropolí po celém světě. Jejich smyslem je probudit v lidech zájem o umění a vytvořit pro umění novou platformu, protože muzea a galerie v dnešní hektické době zejí prázdnotou. Kouzlo výstavy „Alive“ mohou zájemci v následujících měsících sami posoudit, náměstí Republiky budou fotografie zdobit až do 5. října tohoto roku.

-XELLA CZ-