I když do zahájení největšího stavebního veletrhu v České republice FOR ARCH, jehož generálním partnerem je společnost AAA BYTY.CZ, zbývá více než měsíc, přípravy na jeho zahájení jsou v plném proudu. 19. ročník veletrhu FOR ARCH, který odstartuje v Pražském veletržním areálu v Letňanech 23. září a potrvá do 27. září, přinese několik novinek, z nichž tou nejzásadnější je ta, že návštěvníci už mohou na tento svátek stavebnictví dojet poprvé metrem.

FOR ARCH se již téměř dvacet let těší přízni návštěvníků a vystavovatelů z řad stavbařů, architektů, developerů i laické veřejnosti.

O tom, že vystavovat na veletrhu FOR ARCH, je prestižní záležitostí, svědčí čísla auditovaná nezávislou společností – na celkovém počtu zúčastněných firem, který se každoročně pohybuje okolo tisícovky, se z 34 % podílejí významné společnosti. Z 67 % je veletrh navštěvován odborníky. Z důvodu zvýšeného zájmu ze strany vystavovatelů letos přibude ke stávajícím sedmi pevným halám ještě jedna mobilní o velikosti cca 1250 m2 kryté výstavní plochy. Pořadatelé připravují dále pro vystavovatele rozšíření stávajících služeb o bezplatnou půjčovnu ručních vozíků v průběhu montáže i samotného konání veletrhu, rozšířenou nabídku ubytování či cateringu. Příjemným bonusem je také lepší dopravní dostupnost. V květnu byla totiž slavnostně otevřena stanice metra Letňany, která cestující dopraví až k výstavnímu areálu. Dosud byli návštěvníci veletrhu sváženi kyvadlovou dopravou ze stanic metra Českomoravská a Vysočanská.

Na veletrhu bude představena také celá řada novinek. Společnost Sapho koupelny například předvede novinky z oblasti luxusních van Decoo a vodotěsnou LCD televizi, která je určená a vyrobená právě do náročného, vlhkého a mnohdy i horkého prostředí koupelen. Eim Univers bude zase na své expozici prezentovat dvě designové novinky od firmy Jacuzzi. V oblasti sprchových koutů to bude kompaktní sprchový kout bez dveří se zabudovanou hlavou a ruční a kaskádovou sprchou včetně termostatické baterie. V kategorii van to bude vana určená do prostoru v kombinaci teaku a plastu s integrovanou baterií. USSPA, první český výrobce masážních bazénů, bude na veletrhu promovat svá designová spa včetně novinky – zvedáku termokrytu pro Swim Spa. Zástupci společnosti Waterair chystají pro návštěvníky veletrhu ukázku speciálního způsobu výstavby zapuštěného bazénu formou dodávky tzv. zimní sady. Na stánku firmy Aquaexpo bude k vidění šest parních boxů. Chybět nebudou ani parní boxy Las Vegas Lux a London, které patří mezi nejprodávanější boxy u nás a na Slovensku.

Na expozici společnosti Siemens bude například k vidění prezentace řešení pro automatizované řízení rodinných domů a bytů. Bezdrátový systém automatizace domácnosti s názvem Synco living je určen pro nezávislé řízení teploty v jednotlivých místnostech. Jeho prostřednictvím lze ovládat jak servopohony na jednotlivých otopných tělesech, tak regulátory topných okruhů, kterými se řídí buď jednotlivé smyčky podlahového vytápění, nebo otopná tělesa připojená přes centrální rozdělovač. Kromě vytápění a regulace přípravy teplé vody umožňuje Synco living řídit také osvětlení, rolety a žaluzie. Společnost Liaz Vintířov představí na veletrhu například rozšířenou nabídku montovaných rodinných domů „Dům jedním tahem“ z velkoplošných dílců z lehkého Liaporbetonu.

Další z vystavovatelů, společnost Röben Tonbaustoffe, bude zase prezentovat tašku Fläming a velkoformátovou tašku MONZA plus, která je díky své lehkosti a spotřebě až 9,5 ks/m2 jednou z nejlehčích a „nejrychlejších“ pro pokládku střechy. Novinkou firmy Termo + holding , a. s., jež nabízí ucelené služby převážně z oblasti komplexních regenerací panelových bytových domů, bude předvedení vlastního zateplovacího systému Termo + Styrol a Termo + Mineral. Pórobeton Trutnov, a. s., představí inovovaný produkt QPOR představující komplexní stavební systém. Pro své zákazníky navíc připravuje soutěž s názvem Lidé zděte, jejíž hlavní cenou je QPOR na celý dům. Společnost Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., chystá pro návštěvníky na své expozici vedle nabídky širokého sortimentu cihel pro vnější i vnitřní zdivo, keramických stropů a překladů, omítek a malty také novinku v podobě cihly s vnitřní perlitovou výplní Porotherm 36,5 Ti. Výhodou této broušené cihly je, že v sobě spojuje výhody masivního cihlového zdiva a zdiva s tepelnou izolací.

V rámci veletrhu budou návštěvníkům z řad odborné i laické veřejnosti poskytovány doplňkové služby, jako je například poradenství na jednotlivých stáncích nebo odborné semináře v přednáškových sálech. Pořadatel veletrhu, společnost ABF, nabízí vystavovatelům i další možnost zviditelnění, a to v publikaci Veletržní průvodce, která vyjde v měsíci srpnu a představí novinky, které budou moci návštěvníci veletrhu zhlédnout během této pětidenní akce. Více informací o novinkách a veletrhu naleznete na stránkách http://www.forarch.cz/.