Sedmnáctý mezinárodní odborný veletrh vytápění, ventilace, klimatizační, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky Aqua-Therm Praha 2010, který se letos uskuteční ve dnech 23. až 27. listopadu v pražském veletržním areálu Letňany, bude i zajímavou exkurzí do našich domácích interiérů. V nich jsou neodmyslitelnou součástí rovněž bytové vypínače, zásuvky a systémy osvětlení, jejichž vývoj v poslední době doznal významných technologických či designových proměn.

Například společnost Schneider Electric ve svém výstavním stánku předvede novou domovní rozvodnici Mini Pragma - první rozváděč, který při výpadku proudu v pravém slova smyslu posvítí. Je totiž možné do ní instalovat poziční světlo, které se v případě náhlého přerušení dodávky proudu automaticky rozsvítí na dobu 20 minut a tak zůstává osvětlena. To i bez použití baterky usnadňuje rychlé nahození v nich umístěných jističů. Toto světlo, které je příslušenstvím rozvodnice, nikoliv její standardní součástí, nevyžaduje údržbu.

Rozvodnice je navržena ve stejném atraktivním designu jako domovní vypínače a zásuvky Unica - a vyznačuje se jednoduchou instalací. Jako srdce elektroinstalace přejímá ochranu nad domovními vypínači a zásuvkami.

Na listopadovém veletrhu Aqua-therm v Letňanech bude v této expozici rovněž k vidění systém inteligentní elektroinstalace KNX, který je součástí tzv. inteligentních technologiích. Ty dovolují řídit provoz budovy či domácnosti jednoduše, s maximálním komfortem a hlavně levněji. Stiskem jediného tlačítka na dálkovém ovládači lze nastavit intenzitu osvětlení, zatáhnout žaluzie, určit požadovanou teplotu v místnosti či zvolit oblíbenou hudbu.

KNX automaticky nastavuje osvětlení podle požadavků uživatelů. Stará se o ochranu proti nadměrnému slunečnímu svitu nebo bouřkám pomocí řízení stínicí techniky (žaluzie, rolety apod.), které reagují na signály z čidel osvětlení a větru. Individuálně řídí teplotu v jednotlivých místnostech. Automaticky tlumí vytápění během noci a v případě, že jsou okna otevřena, ho zastaví úplně.

Vše lze ovládat povely z tlačítkových nebo dotykových panelů, přes telefonní síť či internet. Inteligentní řízení pomocí systému KNX, který je celosvětovým otevřeným standardem, se uplatní nejlépe ve větších rodinných domech a komerčních budovách, kde lze dlouhodobě ušetřit (například v nákladech na topení) až 30 % z obvyklých nákladů v porovnání s běžným řešením.

Na letňanském výstavišti však budou vystaveny i další moderní domovní vypínače a zásuvky 21.století - bezdrátové řešení Unica AirLink navazující na širokou nabídku designových řad Unica, moderní vypínače a zásuvky německé firmy Merten pro různé typy interiérů v široké škále designů a materiálů, jakými jsou vysoce kvalitní plasty, ušlechtilé kovy či dokonce i sklo. Přijďte se přesvědčit sami a navštivte expozici Schneider Electric v hale 2, stánek 207. Další informace získáte na stránkách www.vypinac.cz .