Brněnské finále dokázalo, že v České republice se rodí řada unikátních nápadů a řešení pro úspory energie. Ocenění E.ON Energy Globe Award se v ČR udělovalo už podruhé a zájem o něj byl obrovský. Do letošního finále se přihlásily téměř tři stovky projektů. Zájem o soutěž překvapil i jejího zakladatele Wolfganga Neumanna. „Takové množství přihlášených kvalitních projektů svědčí o tom, že nikomu z nás není lhostejné, v jakém prostředí žijeme a v jakém budou žít naše děti,“ řekl na pódiu brněnské Laser Hall Wolfgang Neumann.

Finálový večer, který moderovala Aneta Langerová a Jan Budař, představil nominované projekty v jednotlivých kategoriích. Nikdo z diváků v sále a u televizních obrazovek ani na vteřinu nepochyboval, ve které části se vyhlášení prestižních cen právě nachází. Kategorie Voda, Oheň, Vzduch, Země, Mládež, Obec či Kutil měly vždy vtipný úvod od obou moderátorů, kteří dokázali, že problematika úspor energie může být atraktivním tématem a zábavou.

O vítězných projektech rozhodovala jedenáctičlenná porota. V ní zasedli odborníci ze Státního fondu životního prostředí ČR, zakladatel soutěže Energy Globe Award, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG a další významné osobnosti věnující se problematice ekologie a životního prostředí. Rozhodování poroty nebylo v některých kategoriích vůbec jednoduché. Řada nominovaných projektů překvapila svou nápaditostí a jednoduchostí, a přitom nabídla unikátní řešení úspor energie a ochrany životního prostředí. Na pódiu se tak během finálového večera představily projekty nejen velkých společností, ale i drobných podnikatelů, kutilů a také škol a obcí. Celkové vítězství si nakonec z Brna odnesl Zdeněk Halík za svůj projekt „Vytápění peckami ze švestek“, který dostal nejvíce hlasů od diváků v sále. Celkem byly výhercům ve všech kategoriích na pódiu předány šeky na 650 tisíc korun. Nejvíce se přitom mohli radovat v ZŠ Kamenická v Děčíně, která za vítězství v kategorii Mládež získala 300 tisíc korun určených na energeticky úsporná opatření.

Vyhlášení vítězných projektů zpříjemnilo i hudební vystoupení Hradišťanu, Anety Langerové, Dana Bárty, skupiny NightWork a Jana Budaře. Na své si přišli také milovníci ohnivé show skupiny Pa-li-tchi a vzdušných akrobatů La Putyka.

Hlavním pořadatelem ocenění za energetické úspory v České republice je společnost E.ON a právě její předseda představenstva Michael Fehn prozradil, jaké důvody energetickou firmu k uspořádání takové soutěže vedly. „Hlavním důvodem k rozhodnutí přinést do České republiky celosvětově uznávané ocenění Energy Globe Award, určené projektům z oblasti efektivního využívání energií, byly tři hlavní pilíře ochrany životního prostředí a klimatu, na které E.ON úzkostlivě dbá, a to úsporné zacházení se zdroji, efektivní koncepce likvidace odpadu, jakož i šetrné využívání energií,“ řekl Michael Fehn divákům v sále.

Energy Globe Award je nejvýznamnějším celosvětovým oceněním v oblasti ochrany životního prostředí. Pořádá se již jedenáct let a vyznamenává projekty, které šetrně a ekologicky využívají naše společné zdroje, jako např. energii a vodu, nebo které používají jejich obnovitelné formy. Už dnes se připravuje další ročník této soutěže, který v České republice odstartuje za pár měsíců na www.energieplus.cz, kde budou mít možnost přihlásit se další projekty přinášející úsporu energie. Energetická společnost E.ON totiž vyhlašuje již třetí ročník soutěže a přihlášky máte možnost zasílat až do 31. března 2011.