V prostorách hotelu Holiday Inn letos, stejně jako v letech minulých, proběhlo patnáctého března za velké účasti novinářů, developerů, projektantů, architektů a dalších významných osobností slavnostní vyhlášení výsledků již devátého ročníku prestižní ankety Top domy. Ankety, jejímž prostřednictvím redakce časopisu DŮM&ZAHRADA – pořadatel ankety, přispívá ke kultivaci tuzemského trhu v oboru rodinný dům.

Titul Top dům si pro letošní rok odneslo patnáct nejzdařilejších projektů rodinných domů v kategoriích: Domy s podlahovou plochou do 120 m2; Domy s podlahovou plochou do 150 m2; Domy s podlahovou plochou do 200 m2; Domy s podlahovou plochou nad 200 m2.

Novinkou letošního ročníku bylo rozšíření okruhu laureátů o samostatně hodnocené domy v pasivním energetickém standardu, vždy v každé velikostní kategorii: Domy s podlahovou plochou do 120 m2; Domy s podlahovou plochou do 150 m2; Domy s podlahovou plochou do 200 m2; Domy s podlahovou plochou nad 200 m2.

Premiérově byly také uděleny i tři zvláštní ocenění napříč všemi velikostními kategoriemi: Mimořádně cenově dostupný dům, Tradice českých stavenišť Domu a zahrady a Budoucnost obnovitelných zdrojů. Tyto kategorie by se měly stát pevnou součástí dalších ročníků ankety Top domy.

O výsledcích ankety rozhodla porota ve složení Petr Zavadil, šéfredaktor časopisu DŮM&ZAHRADA (předseda poroty), ing. arch. Veronika Haroldová, publicistka, ing. arch. Jitka Paroubková, Stavební fakulta ČVUT, Mgr. Martin Čech, zástupce Státního fondu životního prostředí, ing. arch. Dušan Řezáč, Fakulta architektury ČVUT, ing. Tomáš Tvarůžek, podnikatel ve stavebnictví, a ing. Karin Vedrová, obchodní ředitelka vydavatelství Sanoma, a čtenáři časopisu DŮM&ZAHRADA a portálu TvujDum.cz.

Odborná porota při svém hodnocení kladla důraz zejména na řešení splňující vysoké nároky ve smyslu užitné hodnoty vybraných domů, jejich architektonického ztvárnění a technických parametrů, se zvláštním ohledem na množství spotřebovávané energie.

Podrobné výsledky najdete ZDE.

Video: Ján Schürger Foto: Vavřinec Mensl