Prestižní anketa časopisu se uskutečnila již podesáté. I letos ji pořádal časopis DŮM&ZAHRADA a jeho vydavatel, společnost HomeDeco SMP a.s., ve spolupráci s agenturou Café Bohemia.

Z desítek přihlášených domů a projektů odborná porota nejprve vybrala sedm finalistů v každé velikostní kategorii. Z nich pak porota v druhém kole rozhodla o čtyřech oceněních TOP DŮM roku 2012.

Čtyřem z nominovaných domů v pasivním standardu v jednotlivých velikostních kategoriích porota udělila tituly Pasivní TOP DŮM roku 2012. Partnerem této kategorie byla společnost ROCKWOOL, a.s. - přední výrobce minerální vlny, tepelných a protipožárních izolací.

Vy, čtenáři časopisu, webových stránek a další zájemci o obor rodinný dům, jste pak v internetovém hlasování rozhodli o dalších čtyřech držitelích titulu TOP DŮM (podle veřejnosti) v jednotlivých velikostních kategoriích. Novinkou letošního ročníku prestižní ankety byla úprava velikostních kategorií, v nichž domy soutěžily. Reagovali jsme tak na měnící se zájem stavebníků, kteří stále více upřednostňují menší domy. Zatímco do loňska se soutěžilo v kategoriích do 120 m2, do 150 m2, do 200 m2 a nad 200 m2 podlahové plochy, letošní velikostní kategorie byla:
Domy s podlahovou plochou do 100 m2 Domy s podlahovou plochou do 130 m2 Domy s podlahovou plochou do 180 m2 Domy s podlahovou plochou nad 180 m2

Navíc, stejně jako loni, udělila odborná porota také tři zvláštní ocenění napříč všemi kategoriemi:

  • Mimořádně dostupný dům
  • Tradice českých stavenišť Domu a zahrady
  • Budoucnost obnovitelných zdrojů

I letošní ročník ukázal, že titul TOP DŮM je velice respektované a žádoucí ocenění. Svědčil o tom i vysoký zájem o účast v anketě.