Pojďme zabloudit trochu do fantazie, kde byste si představovala snové bydlení?

Narodila jsem se v Praze a nechtělo se mi z ní odcházet. Když bych si mohla hodně vymýšlet, dokázala bych si představit dům na Hanspaulce nebo třeba na Ořechovce, ale člověk by měl stát nohama na zemi. Nakonec vyhrála nabídka jedné realitní kanceláře a bydlíme ve „slavné“ vesnici Zákolany. Jsou rodištěm Antonína Zápotockého a dokonce má na návsi velkou sochu. Rozhodně tohoto kroku nelituji, jsem tady šťastná.

Bydlíte v novostavbě? Zažili jste při stavbě nějakou pohromu?

Vysnila jsem si dům cihlový. Ten náš je z roku 1844 a my jsme se pustili do rekonstrukce. Manželův bratr je stavař a to byla velká výhra. Nechtěli jsme žádné náhražky, takže je vše obezděno cihlami. Vzhledem k tomu, že z toho vznikly jeden metr široké zdi, je to skvělá izolace. Když si na to vzpomenu, musím se trochu smát, jelikož celá rekonstrukce našeho domu byla taková malá pohroma. Ono totiž rozhodnutí pustit se do takové rekonstrukce má své obrovské dvě „výhody“ oproti stavbě domu nového. Trvá to podstatně déle a stojí to podstatně víc peněz.

Život v domku má svá velká pozitiva, k nimž častokrát patří i pěkný výhled. Co vidíte z okna?

S výhledem je to u nás trošku složitější. Náš dům je ve skále, takže výhled z jednotlivých pater se liší. Když k nám vejdete v přízemí, máme tady koupelnu a technickou místnost, v patře je obývák s krbem, tam je moc fajn. Mám v tomto patře také svůj pokoj a odtamtud mám výhled na další dům. Ale z dalšího patra, kde má pokoj můj manžel, je výhled do krajiny plné stromů. Pokud si chci užít, vyrazím na zahradu. Ta je plná krásných zákoutí, ráda posedím v altánu a tam si užívám pohledu do zeleně.

Ještě stále sbíráte panenky? Pečujete o ně?

Nejsem ten sběratel v pravém slova smyslu. Nedokážu tomu věnovat čas. Sem tam nějakou panenku dostanu, což je vždy velká radost. O nějaké velké péči nemůže být řeč. Občas properu šatičky, přerovnám, ale jinak je to spíš oblíbená dekorace v mém „holčičím“ pokojíčku.

Jak je tomu u vás s úklidem, střídáte se s manželem?

Neuklízím já ani manžel. Našli jsme si paní na úklid a měli jsme štěstí. Objevili jsme paní Voříškovou, která je poklad. Je původem z Řecka, ale vzala si pana Voříška z Čech a má tohle krásné české jméno. Je naprosto spolehlivá a hlavně absolutní profesionál.

S NÁMI JSTE UŽ BYLI NA NÁVŠTĚVÁCH TŘEBA TĚCHTO CELEBRIT:

Vaší vášní je prý zahrada a manžel vám prý rád pomáhá. Je to tak?

Funguje to tak, že manžel dle mých návrhů vytváří a já pak chválím svým „Jéééé“. On má radost a pustí se do další činnosti. Mám ráda třeba rostlinu kiwi, která přežije i péči zahradníků z leknutí. Kiwi do salátu sice nevypěstujete, ale krásně to roste. Moc se mi líbí Sundaville Hybrid Mandevilla, té říkám nonstop kytka, ona totiž krásně kvete od května do zimy, dají se i zavěsit. Na zimu je pak schováváme, ale na to máme zase úžasného zahradníka pana Švestku, ten nám je ochrání.

Prý váš manžel rád organizuje u vás doma večírky, aby se pochlubil svými pěstitelskými výsledky...

To je pravda! Přivítali jsme u nás třeba pana Pekárka nebo Přemysla Sobotku se ženou. Ve svém pořadu Gilotina jsem měla možnost hodně známých osobností poznat a Přemysl Sobotka je jedním z těch, se kterým vzniklo i přátelství. Již před lety jsem mu tvrdila, že by mohl být dobrý prezident. Tenkrát jsem mu s nadsázkou říkala, že když na to dojde, můj hlas má jistý.

Jak se těšíte na podzim?

Podzim fakt není moje období. Dumám, zda by nešlo nějak zařídit, aby léto trvalo do konce října, podzim do konce prosince, sníh bych přežila asi tak do 6. ledna a pak už by mohlo přijít jaro. Taky jestli by nešlo prohodit svátky Jana Husa s Dušičkami. Byl by větší a barevnější výběr květin na dušičky a myslím si, že Jan Hus by to snad přežil. U nás doma máme hodně květin v truhlíkách, a když pak tahle nádhera přejde mrazem, stanou se z nich takové „mrtvolky“. Pak prosím manžela, aby odklidil 30 truhlíků s „mrtvolkami“. Podzim ráda opravdu nemám.

Vizitka

  • Narodila se v prosinci 1959 v Praze.
  • V roce 1990 působila jako členka týmu prezidenta Václava Havla.
  • Je manželkou Mirka Barabáše.
  • S bývalým manželem Lubošem má dceru Dominiku.
  • Zahrála si ve filmech Setkání v červenci, Jak svět přichází o básníky, Jak básníkům chutná život, Konec básníků v Čechách, Jak se krotí krokodýli a hraje v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.

Foto: Jan Kolman