Po pařížském veletrhu Maison et Objet, kde se Marienberg účastnil výstavy Czech Selection, jsme nejen o rytém sklu, ale i plánech do budoucna hovořili s Michalem Jeřábkem, ředitelem této značky.

Co vás vedlo k založení značky Marienberg? A proč právě název Marienberg?
Chtěli jsme především vytvořit platformu, která v sobě bude spojovat vývoj, výrobu a obchod. Značka Marienberg navazuje na sklářskou tradici na našem území a snaží se ji udržet cestou inovací, řemeslného zpracování a vysoké umělecké úrovně.

V dnešní době průmyslově lisovaného skla není úplně jednoduché postavit a udržet značku založenou na rukodělné výrobě. Na jakou klientelu se zaměřujete?
Naše výrobky Marienberg nacházejí pozitivní odezvu u lidí, kteří mají rádi progresivní sklo s vysokou přidanou hodnotou.

S jakými designéry spolupracujete?
Výtvarníci jako Rostislav Materka nebo Jan Falta jsou zároveň zkušenými sklářskými řemeslníky. To jim dává vysoký cit pro sklo a jeho možnosti. Designérka Jana Černá s námi v tomto roce pracuje na nové kolekci nápojového skla. A v zahraničí spolupracujeme s návrháři, jako jsou například německá designérka Alexa Lixfeld, Edoardo Perri z Itálie nebo Nuray Arli z Turecka.

Přibližte našim čtenářům, co jste představili na pařížském veletrhu Maison et Objet letos na konci ledna?
Na veletrhu Maison et Objet v Paříži měla premiéru nová kolekce rytého nápojového skla „On the line/sea/wing“ od Jana Falty. Rytecké práce prováděl Ivan Škoda. Pokusili jsme se posunout tradiční techniku rytí skla do nové dimenze a zdá se, že se to podařilo, protože přímo na veletrhu jsme obdrželi objednávky ze dvanácti zemí.

A závěrem tradiční otázku: Jaké máte plány v roce 2012?
V tomto roce bychom rádi dokončili všechny rozpracované nápojové kolekce. Připravujeme další výstavy skleněných objektů od Rostislava Materky a také nový katalog. Marienberg je skupina sklářských výtvarníků. Navrhuje a vyrábí foukané a broušené sklo. Hledají nové cesty a inovativní řešení v ručním zpracování skla, oboru starém stovky let. Jejich práce vystavují prestižní galerie po celém světě.

Foto: Marienberg