Pokud uvažujete o koupi bytu v Praze, pak vám současný stav cen nemovitostí nahrává. Od roku 2004 ceny rychle narůstaly, nejvýše se vyšplhaly v roce 2008, od té doby směřují ceny bytů v Praze opět dolů.

Zdražování zastavilo až období, kdy na Evropu začala doléhat finanční krize, a v České republice bylo prosazeno zvýšení nižší sazby DPH z 5 na 9 procent. Od druhé poloviny roku 2008 až do současnosti tak ceny bytů pozvolna klesají. Nejvýraznější snížení cen zaznamenal trh nemovitostí v Praze v roce 2011 a tento trend by měl pokračovat i letos.

Ceny v jednotlivých městských částech se výrazně liší

V metropoli jsou však stále patrné také největší rozdíly v cenách nemovitostí. V některých případech jsou tyto rozdíly skutečně propastné. Například na okraji Prahy lze pořídit byt o stejné rozloze a dispozicích až o polovinu levněji než v centru města.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejlevněji se prodávají byty v oblasti Zličína, Dolních Počernic, Dubče a Letňan. V těchto místech se dá metr čtvereční pořídit v průměru od 37 až 40 tisíc korun. Naopak mezi nejdražší pražské lokality se zařadil Smíchov, Veleslavín, Vinohrady či Žižkov, kde je možné metr čtvereční zakoupit i za 76 tisíc korun.

ZDE NAJDETE VELKOU INTERAKTIVNÍ MAPU, KDE JSOU ZACHYCENY NEJLEVNĚJŠÍ I NEJDRAŽŠÍ LOKALITY, VÝVOJ CEN A DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI. PRO JEJÍ NASTARTOVÁNÍ KLIKNĚTE NA OBRÁZEK:

Nabídka bytů v Praze je široká

V posledních letech je podle všech realitních kanceláří jednoznačně největší zájem o menší byty s dispozicemi 2+1 a průměrnou rozlohou kolem 60 metrů čtverečních. V současné chvíli je v nabídce přes 7 tisíc nových bytů, které v Praze čekají na kupce. Nejsnáze v Praze seženete volný byt o dispozicích 2+kk a 3+kk, těch je nyní k dispozici přes 4 a půl tisíce. Potvrzuje to i Martin Kupka, ředitel útvaru Investiční výzkum ČSOB. „Lidé si staví menší rodinné domky na větších pozemcích a zároveň vyžadují větší obytnou plochu kupovaných bytů, ta aktuálně dosahuje 68 m². I nadále zůstává favoritem byt 2+1.“

V Praze jsou i nadále byty nejdražší

I přes dlouhodobě klesající ceny nemovitostí se Praha z hlediska současných cen bytů umístila v žebříčku nejdražších krajů na prvním místě. V průměru vychází prodejní cena pražského bytu na 2 614 000 korun, které majitelé v průměru splácí 10 let. Výkonný ředitel RE/MAX Hanuš Němeček tento trend vysvětluje takto: „Lidé v Praze nebo Brně mají větší jistotu zaměstnání. Jsou tak ochotnější riskovat a nebojí se splácet svůj byt déle. To se zprostředkovaně odráží v prodejní ceně bytu.