Úpravy a renovace starších historických objektů pro účely současného bydlení jsou v posledních letech stále častější. Dokonce i v nabídkách českých realitních kanceláří můžeme najít různé zámečky nebo fary a kostely ke koupi.

Tento trend je ovšem patrný především v zahraničí (například v Holandsku, Anglii či v Austrálii), kde už došlo k mnoha úspěšným realizacím proměn chátrajících historických budov nebo odsvěcených kostelů.

Důvod, který láká kupující k poměrně zásadní investici do rozsáhlých rekonstrukcí, je na první pohled zřejmý. Každý z předělávaných kostelů je naprostý unikát, který se pyšní krásnými klenutými stropy, rozlehlým a světlým prostorem a naprosto netradičními architektonickými prvky, jako jsou silné kamenné zdi, věžičky či vitrážová a štíhlá okna.

Velkou výhodou těchto původně sakrálních staveb je obvykle také překrásný výhled do okolí. Není divu, že se ze staveb s mnohaletou historií, o niž často nikdo nejeví zájem, v posledních letech stávají moderní lofty.

Mohlo by vás zajímat:

Proměněný kostel v Utrechtu

Tento zrekonstruovaný kostel se nachází v Nizozemsku a je netypický především tím, že majitelé v tak velkém prostoru zbudovali mezipatro. Díky němu působí celý loft útulněji, ačkoliv je zde stále dostatek volného místa, denního osvětlení i bílých ploch, které by za jiných okolností působily sterilně. Spodní patro zůstalo otevřenější. Horní patro je oddělenější a je zde umístěna například koupelna, ložnice nebo studovna.

Kostel v Sydney

Zvnějšku bychom asi nehádali, že i tento australský kostel prošel zásadní proměnou a nyní slouží jako neobvyklý rodinný dům, který se může pochlubit i vnitřním zapuštěným bazénem, rozlehlou kuchyní, mnoha prosklenými plochami a několika terasami.

Úprava kostela v Chicagu

Také kostelu v Chicagu dominují otevřené prostory a vysoké stropy. Z praktických důvodů byly při renovaci do prostoru začleněny různé zástěny a posuvné předěly, které tento rozsáhlý prostor funkčně rozčleňují. Většina specifik tohoto australského kostela však byla při rekonstrukci zachována – včetně několika pater vysoké zvonice. Také v tomto případě jsou některé obytné zóny zcela odděleny od ostatního prostoru (především koupelna a ložnice), ostatní jsou aspoň zčásti propojené (například kuchyně a společenská část).

Ačkoli by se úpravy historických a sakrálních staveb mohly zdát jako kontroverzní a nešetrné zacházení s pamětihodnostmi, ve většině případů jde spíš o jejich záchranu před definitivním zbouráním, jelikož se o ně po mnoho let nikdo nestará. Historické budovy tak sice získávají nový účel, ale jejich kouzlo a historická hodnota i v pozměněné podobě přetrvávají.