Pracovna nebo pracovní kout s počítačem je dnes zcela běžným místem v našich domovech. Bohužel nám tím přibylo místo, kde si vsedě ničíme zdraví. Dokud byla zábavou jenom televize, do té doby ten gauč, kde se lidé „váleli“, byl asi zdravější – ležení totiž neničí páteř a nohy tak jako sezení. U počítače trpí především páteř, hrbíme záda, ohýbáme ramena nebo se prohýbáme v kříži. Dále si unavujeme oči, zatěžujeme krevní oběh v nohou i oslabujeme svaly na pažích. K tomu se časem při špatném sezení přidá povolená dvojitá brada, uvolněné břicho – takže domácí práce i zábava u počítače vlastně postihuje celé naše tělo.

Chyby monitorové

Špatné je, když máme monitor příliš nízko nebo příliš vysoko. Jeho střed má být ve výši očí, pokud máme hlavu rovně a díváme se před sebe. Monitor také nesmí stát asymetricky, nesmíme k němu sedět lehce bokem, brzy by se nám zablokoval krk nebo aspoň namáhaly postranní krční svaly na jedné straně...

ČTĚTE TAKÉ:

Chyby klávesnicové

Chybou opět je, pokud keybord máme moc nízko nebo vysoko a také když nám chybí opora zápěstí při psaní.

Myší chyba

Myš nesmí být umístěna příliš daleko, ruka nemá být moc natažená (jinak přetěžujeme tu stranu těla). Svaly příliš namáhá, pokud je myš také moc vysoko, a velkou chybou je absence opory zápěstí, která může vyústit ve velké bolesti ruky...

Chyby sedavé

Jak vysoko máme sedět vzhledem ke stolní desce? Tak, aby předloktí položené volně na stůl bylo na stolní desce volně položené a svíralo s nadloktím zhruba pravý úhel.

Pomůcky k počítači

Je velký rozdíl, zda sedíme jen tak na židli, nebo se náležitě vybavíme a podepřeme rizikové části těla. Různými pomůckami si pomůžeme ke zdravému sezení, protože se sice můžeme na židli srovnat, ale za pár minut v zápalu práce nebo hry se opět shrbíme, ohneme ramena, nohy dáme pod sebe. Sedací klíny a podložky na židli s balančním efektem koupíme zhruba od 500 do 1300 korun. Některé vzduchové podložky mají dvě strany – hladkou a rastrovanou. Podobně pomáhá opěrka zad, kterou můžeme střídat s míčem overballem (průměr 24 nebo 36 cm). Abychom neskláněli hlavu dolů na plochu stolu a nenamáhali ještě více krční obratle, je výborný držák dokumentů, na který opřeme knihu nebo papíry tak, že stojí vertikálně vedle obrazovky monitoru.

Samozřejmostí má být co nejkvalitnější pracovní židle. Větší investicí je flexibilní židle vyrovnávající naše pohyby při sezení, a nutící nás tak při práci zapojovat drobné svaly a vlastně cvičit.

Chráníme si oči

Nezíráme do obrazovky dlouhé minuty strnule. Občas upřeme pohled do dálky, zaostříme oči jinam než na svítící obrazovku, nejlépe na nějakou klidnou plochu. To je dobré střídat s pohledem například na jasně zelenou rostlinu, jako je kapradina.

Při únavě očí si na ně na půl minuty položíme dlaně, aniž bychom na oči tlačili. Potřebné jsou také oční kapky, které rychle přinesou úlevu při únavě nebo pálení očí, nejlépe by měly obsahovat kyselinu hyalorunovou.

Jak u počítače během práce cvičit i jak se protáhnout během pracovní přestávky, na to se podíváme příště.