Pokud chcete zastávat kteroukoli názorovou pozici, je dobré vědět, jak to vlastně s býčími zápasy je. Je jedno, zda vám připadá, že se jedná o týrání zvířat a jste navíc zapřisáhlí vegetariáni, nebo jste naopak milovníci hovězího a obránci tradic. Býci v aréně jsou jídlo, zvíře, symbol… zkrátka všechno, co si budete myslet.

Bez arény to nejde

Především je třeba znát kategorie arén a druh koridy. Od čehož se odvíjí kvalita zápasu a názor diváků. Býčí arény se španělsky nazývají plazas de toros, doslovně náměstí býků. Původně se zápasy s býčky, tzv. novilladas, odehrávaly na náměstích, španělsky plazas. Teprve později dala šlechta těmto zápasům pravidla a vystavěla první arény, kam se přesunula tato původně lidová zábava. Nejstarší je aréna v Seville, největší je ta v Madridu. Tam se letos začalo 24. března, kdežto v Andalusii již na konci ledna.

ČTĚTE TAKÉ:

Co se týče začátků „představení“, dodržují se velmi přesně. Nenechte se zmást tím, že ve Španělsku nehraje dochvilnost žádnou roli. U koridy je to právě naopak. Kdo nestihne začátek, musí čekat na přestávku mezi býky. Celkem probíhá na koridě šest zápasů se šesti býky.

Skoro jako opera

Korida má ustálená dějství jako na divadle. Napřed probíhá paseíllo – defilé, kdy se všichni matadoři představí.

Korida se podobně jako hokej dělí na třetiny. Dvě vystoupení jsou s kapotou, což je velká růžovo žlutá a těžká látka, a jedno s muletou, menší lehká červená látka.

V první třetině matador zápasí s býkem pomocí kapoty, v druhé třetině banderilleros zapichují do hřbetu býka krátká kopí a ve třetí třetině, třetině smrti, matador vymění kapotu za muletu a dostane krátký mečík.

Není zápas jako zápas

Při výběru koridy je třeba si všimnout, o jaký druh se jedná, zda o býčí zápasy (corrida de toros), kdy do arény vstupují jen divocí býci ze speciálních chovů, tzv. bravos. Také toreadoři, jimž se správně říká matadoři, už musejí být zkušení a mít za sebou dostatečný počet novilladas, což jsou zápasy mezi mladými býčky nebo starými vyřazenými kusy a začínajícími mladými matadory. Taková korida je přibližně o polovinu levnější.

Novilladas se často konají ve vesnicích a menších městech a jejich úroveň je většinou nízká. A konečně tu jsou corridas de rejones, tedy býčí zápasy, kdy se matador snaží zabít býka z koně. Tak původně koridy začínaly, teprve později, v Rondě, se slavný matador Pedro Romero odvážil sestoupit na zem na úroveň býka a bojovat s ním ze země.