Život ve městě má své nesporné výhody, ale nese s sebou i určitá omezení. Největším problémem bývá limitovaný životní prostor. Většina lidí ve větších městech proto žije v bytových domech, a nemá tak k dispozici vlastní zahradu. Tento nedostatek si však můžete aspoň z části vynahradit prostřednictvím balkonu nebo venkovní terasy.

ČTĚTE TAKÉ:

Podobně jako zahrada i balkony potřebují po zimě nezbytnou údržbu. Chcete-li tento rok proměnit obyčejný balkon v příjemné venkovní posezení s okrasnými rostlinami nebo vlastní bylinkovou zahrádkou, teď je ten správný čas, a my pro vás máme pár tipů pro inspiraci!

  • Stylové posezení venku – Chcete-li si na balkoně dopřávat odpolední kávu s přáteli, budete potřebovat stůl a několik židlí. Vždy je bohužel nutné vycházet z rozměrů balkonu, ale potřebné centimetry ušetříte například volbou nábytku, který je možné snadno rozložit a opět složit. Máte-li prostoru více, klidně vsaďte i na větší a pohodlnější křesílka.
  • Textil pro zútulnění – Pobyt na balkoně by měl mít především relaxační účinek. Čím příjemněji se v tomto místě budete cítit, tím lépe. Nezapomeňte si tedy pořídit barevné podsedáky či polštářky. Máte-li balkon zasklený, můžete si troufnout i na položení koberce – třeba jen kusového. Exteriér tak bude působit mnohem víc domácky než jen se studenou dlažbou.
  • Pěstování všeho druhu – Balkony mohou také suplovat malou zahrádku. Rozhodně se nemusíte omezovat jen na pěstování okrasných rostlin v truhlících zavěšených mimo balkon (i když i ty mnohdy vypadají perfektně a mají-li dost světla, na balkonech se jim dobře daří). Z užitkové zahrádky tady můžete vypěstovat vlastní zeleninu i ovoce (oblíbená jsou cherry rajčata nebo stáleplodící jahody), dobře se tu však vyjímají i menší a dobře zastřižené jehličnany (dobře se daří tújím, cypřišům nebo jalovcům). A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na bylinky, které vám poslouží hned dvakrát – pokud je zasadíte do designového květináčku, budou krásně vypadat, a navíc je můžete použít při vaření či do salátů.

Pokud hledáte více inspirace, podívejte se do naší fotogalerie.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com