Ve washingtonském městě Snohomish bychom mohli najít fantastický příklad pěkně postaru vyrobené dřevěné chatky, kterou si vlastníma rukama postavili manželé Malissa a Chris Tackovi.

Chatku si postavili úplně sami

Oba manželé tuto chatku společným úsilím stavěli od úplného počátku až do kompletního dokončení celých sedm měsíců, což činí neuvěřitelných 800 pracovních hodin. Díky jejich zručnosti se kompletní náklady na stavbu i zařízení chaty nepřehouply přes hranici 20 tisíc dolarů (v přepočtu asi 400 tisíc korun). A aby toho nebylo málo, tato miniaturní chatka o velikosti přibližně 13 metrů čtverečních podlahové plochy je dokonce pojízdná, takže ji Tackovi mohou využít jako obytný přívěs.

ČTĚTE TAKÉ:

Uvnitř najdete vše potřebné

Přes poměrně značně omezený prostor se do chatky nakonec vešlo vše potřebné, co patří ke klasickému bydlení, na nějž jsme zvyklí. Vchodovými dveřmi se vstupuje do malého, ale vzdušného obývacího prostoru, do něhož se díky deseti oknům různých tvarů a velikostí dostává dostatek denního světla.

Prostor na spaní je umístěn do mezipatra, které s přízemím chaty propojuje dřevěný žebřík. Vešla se sem pohodlná manželská postel i několik úložných prostor. Pod patrem na spaní se nachází slušně vybavená kuchyňka a koupelna s toaletou. Zajímavým prvkem, který se nachází v koupelně, je stylová sprcha, kde místo klasické keramické vaničky Tackovi použili dřevěný sud.

Tepelnou izolaci této nevídané pojízdné chaty zajišťuje přírodní vlna a cedrové obložení, větrání a osvětlení je zcela přirozené - zajišťuje je vysoký počet oken, skrz něž proudí do interiéru denní světlo i čerstvý vzduch. Majitelka si v kuchyni při vaření vystačí s plynovým vařičem a manželský pár si vystačí s jediným zdrojem energie pro celou chatu, jímž jsou čtyři solární panely.