Praní je zdánlivě jednoduchá činnost. Jenže pak si položíte několik otázek a hned je tu problém. Jak si správně roztřídit prádlo před praním? Při jaké teplotě prát, aby se prádlo nesrazilo? Podle čeho volit prací prostředek? Jaké jsou druhy pracích prostředků?

Třídění

Základem je správné roztřídění. Třídí se na bílé, barevné a černé prádlo. Pak se roztřídí prádlo podle materiálu. Vlna a jemné tkaniny (třeba jemné spodní prádlo) se musí prát zvlášť, protože těžké tkaniny nasáklé vodou by je v bubnu poškodily.

Prášek

Na trhu jsou univerzální prací prostředky. Ty se používají na bílé a stálobarevné prádlo. V jejich složení jsou však bělicí prostředky, takže byste je neměli používat na barevné prádlo a hlavně ne černou. Tady používejte prášky s označením „color“. Jejich složení barvy tolik nezničí. Na černé prádlo existují i speciální přípravky, které uchovají barvu skutečně černou a nestane se z ní po pěti praních barva popela z cigaret.

V současné době se stále více rozmáhá nošení oblečení ze speciálních moderních materiálů. Především sportovní oblečení by však nemělo být prané standardním způsobem. Každopádně u něj nepoužívejte aviváž, ale na trhu jsou už i speciální prací prostředky, které zajistí, že povrchová úprava materiálů nebude poškozena. Navíc se do prášků (např. Perwoll Sport & Active) přidává speciální přísada, která voní tím víc, čím víc se budete potit.

Jak správně dávkovat

Na trhu jsou dnes klasické práškové prací prostředky, gelové a také již předdávkované kapsle. Záleží asi na vás, pro jaký druh se rozhodnete. Hlavně dobře nadávkujte.

Sypké prací prášky se dávkují přímo do přihrádky, přičemž tekuté prací prostředky se dávkují do dávkovače a dávají se přímo do bubnu navrch prádla. V případě gelových kapslí stačí vložit požadovaný počet kapslí pod prádlo do bubnu pračky; tablety naopak do přihrádky na prací prostředek. Dávka je uvedená na obalu výrobku. Vodárny vám řeknou, jakou máte vodu, podle čehož vy můžete správně vypočítat dávku prášku. A nesnažte se šetřit. "Málo prášku znamená, že se špína na povrchu prádla sice uvolní, ale chemickou cestou se naváže na soli, které pak krystalizují na vláknech. Tento proces je nevratný," říká Robert Klos, manažer pro výzkum a vývoj společnosti Henkel. Proto máte bílé ručníky zašedlé a tvrdé. Prášky mají za úkol tento chemický proces narušit a soli navázat na sebe a odplavit je. Ale s práškem to ani nepřehánějte. Pračka by vám mohla vypěnit.

Jak plnit pračku

Nákup pracího prostředku máme za sebou a přichází otázka samotného praní. Co se týká plnění pračky, tu vždy plníme tak, aby mezi volně vloženým suchým prádlem a bubnem byla mezera na šířku dlaně. U jemného prádla (třeba záclon) plňte pračku jen do poloviny bubnu.

Teploty praní

Vývoj v oblasti výroby značkových pracích prostředků a také značkových praček je velmi rychlý. Díky jejich vysokému účinku i kvalitě se teploty praní postupem času snížily. Předpírka se v dnešní době již téměř nepoužívá a ideální teploty praní se nyní pohybují v rozmezí od 40 °C do 60 °C, přičemž vždy je nutné brát ohled na doporučení výrobce textilie, které je u značkového zboží uvedeno na visačce.

Aviváž a její použití

Při praní v moderních pračkách se vlákna textilu různě pohybují a překrucují, což způsobí, že usušené vyprané prádlo je tvrdé na dotek. Velmi problematickou skupinou jsou dnes hojně používané tkaniny s vysokým obsahem umělých vláken, v nichž při nošení vzniká elektrostatický náboj. Látka se poté lepí na pokožku a přitahuje špínu.

Použitím aviváže lze tyto nepříznivé vlivy účinně odstranit. Oblečení ošetřené aviváží je daleko měkčí, tedy pohodlnější a příjemnější na nošení, méně se mačká, snadněji žehlí a díky slabému filmu, který aviváž vytvoří na jednotlivých vláknech, se špína drží dále od vláken a vy ji daleko lépe a jednodušeji vyperete. V neposlední řadě nesmíme zapomínat ani na příjemnou vůni, kterou aviváž prádlu dodá. Aviváže jsou koncentráty, které před použitím není třeba ředit. Informace o správném dávkování jsou, stejně jako u pracích prostředků, umístěny na obalu.