V opuštěném zatopeném lomu nedaleko nejlidnatějšího čínského města Šanghaje se před nedávnem rozběhla stavba ojedinělého projektu. Jedná se o hotelový resort, který by měl podle projektu, za něž získalo britské architektonické studio Atkins v roce 2011 nejvyšší ocenění v soutěži MIPIM Asia Awards, vyrůst podél jedné ze stometrových stěn lomu.

Hotel nabídne luxusní ubytování i extrémní sporty

Shimao Wonderland Hotel dokonce částečně využije jeskyně ve skále, jejíž prostory do sebe integruje, a bude disponovat dvěma patry, které budou situovány pod vodní hladinou. Hotel nabídne ve svých neskutečných 19 patrech ubytování až 400 návštěvníkům, konferenční prostory pro tisícovku lidí, ale také restaurace, kavárny, plavecký bazén a hojné sportovní vyžití. Charakter zaplaveného lomu přímo vybízí k nabídce extrémních sportů. Zájemci o adrenalinový zážitek si budou moci vyzkoušet slézání skalních stěn nebo bungee jumping.

ČTĚTE TAKÉ:

Inspirace vodním živlem je cítit na každém kroku

Při pohledu na čelní stranu hotelu ihned upoutá pozornost jeden z mnoha nezvyklých prvků, který architekti do celkového vzhledu stavby chytře zakomponovali. Přímo z horního okraje lomu bude totiž stékat obrovský vodopád. Voda je koneckonců jednou z hlavních inspirací a v hotelu se opakuje v mnoha odlišných využitích. Za zmínku stojí například velké, deset metrů hluboké podvodní akvárium.

V souladu s přírodou

Vzhledem k tomu, že tento rozsáhlý hotelový komplex vzniká na dosud nepříliš osídleném místě, které se pyšní krásnou přírodou, architekti si dali záležet, aby hotová stavba neměla na okolní přírodu výrazný negativní dopad. Tak například k výrobě elektřiny bude hotel využívat geotermální energie. Aby stavba nerušila ani po estetické stránce, bude střecha horních dvou pater hotelu, která převyšují okraj lomu, pokryta travním porostem.

Kompletní dokončení stavby by mělo trvat tři roky, je ovšem možné, že první nedočkaví turisté se budou moci do hotelu podívat už v roce 2015.

Zdroj a foto: Atkins