Většina hotelových pokojů nabízí totéž - postel, koupelnu, úložné prostory, někdy dokonce balkon nebo lednici a vařič. Málokterý hotelový pokoj tak dokáže v naší paměti zanechat nesmazatelnou stopu. Právě naopak je tomu u finského hotelu Kakslauttanen, který nabízí i zběhlým turistům nezapomenutelný zážitek - ubytování v iglú.

Každou zimu totiž tento hotel svým návštěvníkům umožňuje strávit několik nocí v kopulovitých přístřešcích ze skla či sněhových bloků, což slibuje opravdu neotřelý zážitek.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak se bydlí v iglú

Jedna ze severských zemí se tedy rozhodla udělat z tuhé zimy svou přednost a nepochybně vsadila na správnou kartu. V jejích krajinách najdeme hotel s nabídkou ubytování ve dvaceti skleněných iglú, které byly postaveny tak, aby umožnily neopakovatelný výhled na nádherné hvězdné nebe a především pak na polární záři. Výhled je pro tyto účely zásadní. Proto jsou skleněné střechy jednotlivých iglú vyrobeny ze speciálního skla. To zabraňuje únikům tepla z místnosti (venkovní teploty klesají v zimním období až pod minus 30 stupňů Celsia) a zároveň se nerosí a ani zvenku nenamrzá. Každé iglú je vybaveno pohodlným lůžkem a toaletou.

Termální prádlo raději s sebou!

Dalším lákadlem jsou tradiční iglú každý rok nově vyrobená pouze ze sněhu. Tady si sice návštěvník nevychutná výhled na polární záři, zato zakusí zcela odlišný zážitek - spaní na posteli ze sněhu při teplotě pohybující se mezi minus třemi až minus šesti stupni Celsia. K základnímu vybavení každého iglú, kam se vejde až pět lidí, tak patří teplý spací pytel, kožešinová podložka a vlněné ponožky. Na doporučení hotelu je vhodné s sebou přibalit teplé termální prádlo.

Svatba pod sněhem

To ovšem není zdaleka vše. Každoročně v tomto prostředí za severním polárním kruhem nechává hotel na zimní období postavit také sněhovou kapli, kde se konají svatby párů, které zatoužily po netradičním svatebním obřadu. Zároveň zde můžeme najít i restauraci ze sněhu, kde se pohodlně nají až 150 hostů.

Tato část resortu nazvaná Igloo Village se pro hosty otevírá každý rok v průběhu prosince a ledna podle aktuálního počasí a navštívit ji můžete až do dubna. V případě, že byste po tomto nevšedním zážitku zatoužili, máte nejvyšší čas pro rezervaci některého z iglú.

Foto a zdroj: Kakslauttanen.fi