Mravenci

Mravenec domácí, obecný či faraón – nejčastěji se k vám dostane zvenku či ze zahrady a velmi často vše začíná tím, že se jim zalíbí teplo v květináči za oknem. Odtud se pak šíří dál – klidně s celým hnízdem. Mravenci mají výborný čich, a tak záhy zjistí, že u vás doma jsou samé dobroty – a už je máte v bytě.

Jak se poznají: Asi není nikdo, kdo by nepoznal mravence. Jeho konkrétní vzhled a zbarvení závisí na druhu, který vás navštíví. Například mravenec faraón má hnědou až žlutou barvu a je menší, měří kolem 2 mm.

Jak se jich zbavit: Důležitá je prevence. Ideální je mít dobře utěsněná okna – to je první předpoklad, že se k vám mravenci vůbec nemusejí dostat. Druhou zásadou je správné skladování potravin, nejlépe v uzavíratelných dózách. Jak už jsme zmínili, mravenci mají dobrý čich, a tak prý dobře fungují babské rady – nevoní jim prášek do pečiva, skořice, máta, majoránka, hřebíček, pepř či pálivá paprika. Doporučuje se i zubní pasta, kterou natřete rámy kolem oken. Zakoupit můžete také speciální spreje a další vychytávky pro jejich likvidaci. Když nic nepomůže anebo je mravenců opravdu hodně, nezbude než obrátit se na odborníky.

ČTĚTE TAKÉ:

Mol šatní

Mola šatního ve svém oblečení někdy našel snad každý. Jenže tento motýlek vám může drahé kousky v šatníku nenávratně zničit. Jakmile vám housenka do oblečení prokouše díru, už s tím nic nenaděláte. V tomto případě není nad prevenci.

Jak se pozná: Snadno. Jde o malého motýlka s lesklými až stříbrnými křídly, kterého najdete především v tmavších zákoutích skříní. Nejvíce miluje věci z přírodního materiálu, jako je vlna, bavlna či kožešina. Pokud máte nevypranou hromadu prádla, může se objevit i tam. Má totiž rád věci, na kterých jsou známky potu nebo zbytky kůže.

Jak s ním bojovat: Nejlepší je prevence! Do skříní si pověste speciální nástrahy proti molům, které koupíte v drogerii, většinou s vůní levandule. Pomáhá i plátěný sáček s levandulí, skořicí, hřebíčkem, případně rozmarýnem. Oblečení pravidelně kontrolujte, co nenosíte, uzavřete raději do igelitových obalů. Pokud moly na oblečení najdete, ihned je vyklepejte, případně vykartáčujte a vyperte. Možná budete mít štěstí a díry na něm ještě nebudou…

Potravinoví moli

Zatímco skříň mohou osídlit moli šatní, v kuchyni a ve spíži řádí potravinoví moli. Je jich více druhů (mol obilní, zavíječ paprikový, moučný, čokoládový…), ale neplechu páchají stejnou. Do vašich potravin kálí a přivádí do nich potomstvo. Množí se závratnou rychlostí, a tak je problém se jich zbavit.

Jak se poznají: Na pohled jde o malé šedé, případně béžové motýlky v potravinách. Pokud v nich uvidíte pavučinky či jejich typické zámotky, můžete si být jisti, že mol žije i u vás doma.

Jak s nimi bojovat: Protože mola si často přinesete s nákupem domů, je dobré potraviny dobře prohlédnout a především ty sypké uzavřít do nádob a nejlépe je prosít přes síto. Potraviny pravidelně kontrolujte, jakmile zjistíte přítomnost molů, ihned je vyhoďte. Můžete si koupit speciální mololapky, které »zvířátka« zachytí dřív, než se do jídla dostanou.

Štěnice postelní

Velmi neoblíbený domácí návštěvník, který se však v domácnostech rozmáhá čím dál více, je štěnice postelní. Ta s vámi spí přímo ve vašem loži. Lidé si ji často dovezou s sebou, například z dovolené z Egypta, ale přinést si ji mohou i z MHD. Často se objevuje tam, kde je velká koncentrace lidí – na ubytovnách, ale i v panelácích.

Jak se poznají: Štěnice se živí výhradně lidskou krví – a zásadně v noci. To, že ji máte doma, poznáte podle štípanců na těle, na nechráněných místech. Nejčastější jsou na nohou, rukou a v obličeji a vyskytují se v řadách po dvou a více.

Jak se jich zbavit: Pokud máte doma štěnice, nezbude než zavolat odbornou firmu, která aplikuje speciální postřik. Ten vás štěnic zbaví, ale mnohdy se musí opakovat. Důležitý je i pravidelný úklid a hygiena.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com