Anketa je charitativní akcí, a proto je hlasování zpoplatněné. Přízeň jednotlivým stromům je možné vyjádřit zasláním DMS nebo podpisem na hlasovací arch. Peníze získané anketou se pak vrátí zpět k finalistům a jejich navrhovatelé je použijí k odborným ošetřením stromů, novým výsadbám nebo vytvoření informačních materiálů o stromech podle toho, co si sami zvolili. Čísla DMS pro jednotlivé finalisty, hlasovací archy, příběhy i fotografie stromů a další informace jsou dostupné na www.stromroku.cz. Oblíbenou anketu letos již po dvanácté pořádá Nadace Partnerství.

„V letošním roce jsme poprvé změnili pravidla ankety. Znamená to, že nově každý, kdo pošle konkrétnímu finalistovi DMS nebo zakoupí hlasovací arch, zároveň přispěje na péči o tento strom nebo o stromy v jeho okolí. Pokud se tedy podaří pro strom nasbírat dost hlasů, budou mu moci navrhovatelé například dopřát ozdravnou kúru nebo v jeho blízkosti vysadit další stromy,“ říká koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Jak podpořit vybraného finalistu? Můžete zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS STROM1-12 (dle čísla přiděleného každému stromu) na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, stromy obdrží 27 Kč. Druhou možností je sbírat hlasy na zpoplatněné hlasovací archy, které umožňují zapojit do ankety větší množství lidí. Cena jednoho archu je 60 Kč a vejde se na něj 20 podpisů. „Rozhodování o Stromu roku 2013 potrvá až do 10. října. Výsledky vyhlásíme 18. října u příležitosti oslav Dne stromů. Vítězný strom kromě titulu navíc získá poukaz na arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodní anketě Evropský strom roku,“ uvádí Hana Rambousková.

Cílem ankety Strom roku je pomoci pečovat o stromy v regionech, ale také upozornit na zajímavé stromy jako na přírodní i historické dědictví, které je potřeba chránit. Všechny finálové stromy mají silný příběh nebo historii spojenou s místem, ve kterém rostou. Jsou mezi nimi památné stromy úctyhodného věku opředené pověstmi i stromy, které poskytují úkryt milencům nebo ochraňují obyvatele ve své blízkosti před povodní. (poznámka pro editory: příběh konkrétního finalisty naleznete v excellové tabulce) „Anketou se snažíme ukázat na pouto mezi stromy a lidmi, proto je příběh stromu jedním ze zásadních kritérií, podle kterých porota finalisty vybírá. Letos porotci postupující stromy vybírali z 53 došlých přihlášek,“ doplňuje v závěru Hana Rambousková.

Anketu Strom roku 2013 spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí.

Seznam finalistů ankety Strom roku 2013 (podle čísel DMS):

  • DMS STROM1 – Skalecký buk v Mníšku pod Brdy (Středočeský kraj, obec Mníšek pod Brdy)
  • DMS STROM2 – Vejdova lípa (Pardubický kraj, obec Pastviny)
  • DMS STROM3 – Buk v Černém lese (Moravskoslezský kraj, obec Karviná)
  • DMS STROM4 – Dub ochránce ve Višňové (Liberecký kraj, obec Višňová)
  • DMS STROM5 – Poběžovická lípa (Plzeňský kraj, obec Poběžovice)
  • DMS STROM6 – Školní buk v Berouně (Středočeský kraj, obec Beroun)
  • DMS STROM7 – Dub u Kocandy (Jihomoravský kraj, obec Kravsko)
  • DMS STROM8 – Lípa z Vlčích pramenů (Zlínský kraj, obec Vyškovec)
  • DMS STROM9 – Jemnický buk lásky (kraj Vysočina, obec Jemnice)
  • DMS STROM10 – Dub v Točné (kraj Praha, Praha 12 - Točná)
  • DMS STROM11 – Hrušeň v Dolní Radouni (Jihočeský kraj, obec Dolní Radouň)
  • DMS STROM12 – Lípa v Krupce - Unčíně (Ústecký kraj, obec Krupka)