Žijete v domku za Prahou, který jste si sami postavili. S manželem jste ale vyrůstali oba v paneláku. Co vás k tomu přimělo?

S manželem jsme svoji už pětadvacet let a už od začátku jsme toužili po přírodě. Jenže jsme měli peníze jen na podnájem. Po čase jsme si zarezervovali pozemek, ale naskytla se příležitost mít vlastní fitness, a tak jsme všechny peníze vložili do něj. Asi po sedmnácti letech soužití jsme znovu našetřili a nejdříve obhlíželi už postavené domy. Všichni nás od novostavby odrazovali, že na ní strávíme půlku života. Jenže nic se nám nelíbilo a báli jsme se, že koupíme kostlivce ve skříni. Nakonec jsme tedy začali objíždět pozemky, a protože jsme nepospíchali, našli jsme po dvou letech hledání úžasný pozemek.

Co o výběru pozemku rozhodlo?

Poloha. Nebydlíme v satelitu, z jedné strany je les a z druhé zahrádkářská kolonie. Bydlíme na konci, takže tam nikdo nejezdí. Nemáme to daleko do centra a náš velký pes si přes plot povídá s divočáky a se srnkami. Na zahradě nám rostou praváci. V zahradě si otevřu vrátka, nasbírám borůvky a upeču koláč. Je to až kýčovitě překrásné.

Pomáhal vám se stavbou architekt?

Samozřejmě, navrhl ho úžasně. Všude jsou francouzská okna, takže máme krásný výhled do lesa. Samotnou stavbu jsme pak zadali firmě, ale manžel byl každý den na stavbě a všechno si pohlídal. Zaplatili jsme peníze ještě za stavební dozor, ale nelitujeme toho. Tato částka se opravdu vyplatila. A stavbou jsme rozhodně neztratili léta života. Trvalo to dva roky a všechno proběhlo v naprostém pořádku. Dokonce jsme ani nepřekročili rozpočet, což se málokdy stává. Náš dům je opravdu náš palác. Všechno jsme dělali postupně včetně zahrady, která má přes 1000 m². Nejdříve jsme si ji nechali navrhnout a teď se o ni staráme sami.

ČTĚTE TAKÉ:

Radí vám někdo s pěstováním?

Teď už ne, ale ze začátku jsme potřebovali poradit, jelikož jsme s manželem oba panelákové děti. Pěstujeme kytičky, které nám postupně kvetou celý rok. Také jsem se pustila do rajčat, máme ostružiny, broskev, nebo měsíční jahody. Všechno je nenáročné, protože jsme aktivní lidi a nemáme na zahradu tolik času. Časem bych chtěla přejít ještě k nějaké další zelenině, protože ta ze zahrádky je více chutnější. Také jsem si hned za francouzským oknem zřídila záhon s bylinkami, takže vařím jen z čerstvých. Třeba rajská pak nejen dětem chutná dvakrát tolik.

Nevadí vám dojíždění do Prahy?

Příroda za to stojí. Plně jsme si uvědomovali úskalí, která domek za Prahou přináší. Museli jsme si tomu uzpůsobit život. Jsme podnikatelé, a tak si můžeme dovolit někdy pracovat z domova. Tři dny pracuji doma a tři dny jezdím do práce. Jenže stejně musím vozit dceru do školy.

Na co jste ve svém domě nejvíce pyšná?

Jednoznačně na polohu. Žijeme opravdu v ráji. Také na obrázky, které vyšívám a věším si je na zeď. I zahrada je díky manželovi nádherná, je to můj Mičurin a i v domě se naučil rozumět všemu.

A o úklid se staráte vy? Jak dlouho vám trvá uklidit celý dům?

Uklízím celý týden po kouskách. Baví mě to a chci, aby dcera měla nějaký vzor do života.

Pomáhá vám? Zapojujete ji?

Obě děti zapojuji, jak syna, tak dceru. Synovi je třiadvacet a nemám problém mu zavolat: „Míšo, jedeme pozdě z práce, uvař nám večeři.“ Je úžasný. Dokonce nás s manželem poslal na dovolenou, když dceři bylo šest let. Celou dobu se o Adélku staral, vařil jí, vozil do školy a kontroloval úkoly. Mají mezi sebou čtrnáct let rozdíl. On je moje životní štěstí. Zatím nemůže najít tu pravou, tak žije s námi.

Vizitka:

  • Narodila se 12. dubna 1969. Má dva sourozence: starší sestru a mladšího bratra. Maminka pracovala jako vedoucí textilu, tatínek byl vedoucím katedry gymnastiky na FTVS UK, oba již zemřeli.
  • Vystudovala pedagogiku na FTVS UK, zde se při studiu seznámila se studentem trenérství Ivanem Šípkem, s nímž otěhotněla a ve třetím ročníku v roce 1990 se za něho provdala.
  • Po absolutoriu se pokoušela pracovat jako lektorka aerobiku, v roce 1993 se zúčastnila prvního mistrovství ČR ve sportovním aerobiku a zvítězila.
  • Na závodní dráze pod vedením svého muže zůstala pět let, na MS v Sydney v roce 1997 získala světový titul a ukončila závodní kariéru.
  • Poté trénovala ve fitness centrech, vystupovala v televizi v různých pořadech. Od roku 1998 moderovala čtyři roky pořad Sama doma.
  • V letech 2004 – 2007 natočila pro ČT1 pořad Buď fit s ČT a se svými kolegy napsala stejnojmennou knihu a knihu Domácí posilovna.
  • V roce 2005 otevřela s manželem a dalšími dvěma společníky Health and Fitness na Vyšehradě v Kongresovém centru, rok poté Family Fitness v Metropoli Zličín.
  • S manželem vychovává děti Michala a Adélu.

Foto: archiv Olgy Šípkové