Letošní léto bylo velmi horké a ne každý má takové počasí rád. Nejsnadnější je utéct před vedrem do hor.

Slovensko má hodně horských masivů. Každý je trochu jiný a cestování z místa na místo je snadné, protože malá země se dá přejet křížem krážem za pár hodin.

Na kole nebo na koloběžce

Nedaleko Ružomberoku leží kopec, který se jmenuje Malinô Brdo. Je dobře znám vyznavačům zimních sportů, protože v zimě se tady lyžuje. V létě ale lanovky a vleky nezahálejí, a teď se tu mohou prohánět milovníci kol. Zdejší Rock Machine Bike Park nabízí několik tras. Začínají na horní stanici lanovky ve výšce 955 m n. m. a konec mají o čtyři sta metrů níže. Dolů vede pestrá spleť sjezdů. Tou pestrostí se myslí i barevné značení obtížnosti. Jednoduchá zelená objíždí kopec velkým obloukem. Modré, červené a černé úseky se vzájemně proplétají pod lanovkou. Nepochybně si tady vybere každý milovník downhill bikingu.

ČTĚTE TAKÉ:

Návštěvníci méně lační adrenalinu si mohou sjet dolů na koloběžce nebo se vydat po turistické cestě, která vede nádherným lesem. Ještě větší – Giant Bike Park – najdete v Jasné v Nízkých Tatrách. Je to pochopitelné, protože celý tento rezort je větší.

Cyklistika na Liptově

Region Liptov, jehož středem je přehradní nádrž Liptovská Mara, je prakticky ze všech stran obklopen horami. V současné době je tady více než šest set kilometrů cyklostezek. Pro ježdění na kole je to ideální terén zejména pro sportovně založené návštěvníky.

Rodiny s dětmi musejí trochu pečlivěji vybírat. Někde narazíte na luxusní chodníčky, rezervované pouze pro tento sport, jinde se cyklostezky pouštějí na silnici, nebo naopak na lesní cesty. Záleží jen na tom, co máte rádi. Letos byla otevřena také tematická cyklotrasa z Vlkolínce do Pribyliny, která je dlouhá sedmdesát kilometrů a vede především po různých zajímavých místech nejen ve městech a vesnicích, ale také v přírodě. Můžete se osvěžit třeba ve dvou pramenech.

Lákavé digestivy

Slovenská gastronomie je hodně podobná tomu, co se vaří u nás nebo v sousedním Rakousku. Pro náročnou cyklistickou dovolenou se hodí mnoho místních specialit, protože jídla jsou většinou sytá. Slovensko je ale také region originálních pálenek. Měli byste ochutnat Spišskou borovičku, která má lehce nazlátlou barvu a podobnou chuť s jemnou notou jalovcových bobulek. Novinkou posledních let je Tatranský čaj. Nenechte se zmást názvem, protože ve skutečnosti se jedná o silný bylinný likér. Klasikou na Liptově je Demänovka, jejíž tajná receptura také obsahuje byliny a kořínky.

Foto: Klaster Liptov