Vídeň má na osm set kaváren a sto padesát z toho je považováno za klasické kavárny. Ty se vyznačují tím, že v nich číšníci nosí černé kalhoty, žaket a bílou košili, židle jsou plyšové, stolky mramorové a podlaha dřevěná. Jsou to zkrátka kavárny, které mnoho bohémů považovalo v 18. století za svůj obývák. Komu by to připadalo divné, může se podívat na figurínu Petera Altenberga v Café Central. Tento rakouský spisovatel uváděl jako svou doručovací adresu stůl štamgastů v uvedeném podniku.

Mistrovská káva

Do Prahy zavítal vídeňský mistr barista Franz Grünwald, aby v café Louvre představil vídeňské kávové speciality. Všichni, kdo se ještě nestačili zamilovat do vídeňského kavárenského stylu, mají jedinečnou příležitost trénovat právě v café Louvre. Předem není na škodu ujasnit si, v čem je vídeňská káva odlišná a tím pádem jedinečná.

ČTĚTE TAKÉ:

Zatímco v Praze se do povědomí konzumentů pevně uchytilo espresso, tak ve Vídni se stále pije mokka. Rozdílů mezi těmito dvěma na první pohled velmi podobnými kávami je několik, a tím prvním je pražení. Italský způsob je tmavší a vídeňský světlejší. Tyto dvě kávy jsou základem pro „kávu s mlékem“. U nás tolik oblíbené cappuccino přidává do espressa dvě třetiny mléka, vídeňská melanž vzniká půl na půl z mokka. Je toho také samozřejmě víc.

Vyznejte se v „kafi se šlehačkou“

V naší lidové gastronomii se termín vídeňská káva ujal pro cokoli, na co se vystříká trochu šlehačky – třeba i „turek ve sklenici od hořčice“.

Takže tady je malý průvodce po nejběžnějších typech: Kapuziner – tedy kapucín – je malé mokka s několika kapkami šlehačky, Franziskaner – čili františkán – ten má kopeček šlehačky. Einspänner je dvojitá káva se spoustou šlehačky, což asi nejvíce odpovídá české představě o „vídeňské kávě“, a konečně je tady Fiaker, do něhož se dával panák rumu. Bylo to opatření pro kočí od fiakrů, kteří nesměli pít, a v zimě se šnaps do kávy snadno schoval.

Co je Marie Terezie?

A protože vídeňská káva hledá stále nové a moderní variace, objevila se i Marie Terezie. Tato káva se má správně podávat ve skle a její základ tvoří velké mokka s pomerančovým likérem. Nahoře nechybí čepička z bílé šlehačky.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com, foto: Vienna Tourist Board