Žluté plody citronovníku používaly při úklidu už naše babičky a není proto divu, že pro šťávu z citronu existuje při domácím úklidu rozsáhlá škála využití.

Šťáva z citronu se vyznačuje pro úklid jedinečnými schopnostmi - perfektně dezinfikuje, odstraňuje bakterie, špatně odstranitelné skvrny různého původu i silný zápach.

Tato šťáva vám pomůže domov osvěžit od nepříjemného zápachu, odmastit různé povrchy a zbaví vás nečistot nejrůznějšího druhu. Ale pěkně popořádku.

1. Špinavé vodovodní baterie

Zůstávají vám na kuchyňských či koupelnových bateriích nevzhledné skvrny od vodního kamene? Pak rozdělte citron napůl a jednu polovinu použijte místo houbičky a baterii s její pomocí umyjte.

ČTĚTE TAKÉ:

2. Umaštěná pracovní deska

V kuchyni, kde se často vaří, smaží a peče, se mastnotě zkrátka těžko ubráníte, snadno ji však můžete odstranit. Stačí nalít vymačkaný citron do vody, promíchat, nalít do láhve s rozprašovačem, nastříkat na znečištěné plochy a následně otřít suchým hadříkem. S naředěnou šťávou pak také snáze odstraníte i mastnotu při mytí nádobí.

3. Zašlé skvrny v koupelně

Trápí vás zažloutlé skvrny na keramickém povrchu umyvadla či vany? Zkuste tedy smíchat citronovou šťávu s trochou jedlé sody a octa, až vytvoříte tekutější pastu. S její pomocí zatočíte i se zažranými nečistotami.

4. Zažloutlé oblečení

Že vám se zažloutlým oblečením pomůže už jen bělidlo? Omyl. I v tomto případě dokáže šťáva z citronu téměř divy. Stačí vymačkat citrony do půlky klasického hrnku a jeho obsah přilít do pračky.

5. Odstraní zápach z lednice

Pokud si už nějakou dobu nevíte rady s nepříjemným zápachem, který se line z vaší ledničky, pak do boje opět zapojte citron. Stačí jej rozpůlit a jednu jeho polovinu nechat v lednici ležet na malém tácku a po týdnu jej vyměnit.

6. Vydezinfikujte kuchyňské prkénko

Ať už pro krájení používáte prkénko ze dřeva, či z plastu, občas je vhodné je důkladně vyčistit. A právě s tím vám perfektně pomůže citron. Stačí ho rozkrojit a opět jej použít místo klasické houbičky na mytí.

7. Poradí si i s plísní

Objevíte-li mezi dlaždičkami plíseň, povolejte na ni citron! Přidejte do citronové šťávy trochu obyčejné soli a pusťte se do boje s plísněmi, které už ve vaší domácnosti nebudou mít šanci.

Je tedy nanejvýš zřejmé, že citronová šťáva je při domácím úklidu univerzálním pomocníkem, který je navíc v porovnání s chemickými čističi šetrnější k nám i k životnímu prostředí. Další výhodou tohoto přírodního čisticího prostředku je, že při jeho využívání v rámci úklidu ušetříte nemalé peníze. Tak ho vyzkoušejte!

Titulní foto: Thinkstockphotos.com