Plísně v domě a bytě

Odstraňování a prevence plísní v domě a bytě je únavný a dlouhodobý proces. Tento boj můžete vyhrát. A možná by vám v tom mohla pomoci i tato kniha od Kateřiny Klánové. Je pravda, že kniha je dost teoretická. Nenajdete tu žádné velké technické prostředky, jak plísním zamezit, jak lépe větrat, provětrávat a odvětrávat. To je asi nejslabší stránka knihy. Pokud budete chtít být víc praktičtí, doporučujeme spíš ze stejného vydavatelství knihu Jaroslava Solaře Odstraňování vlhkosti.

Teorie je tu však dost. Takže na mnoha fotografiích uvidíte, jak mohou vypadat plísně od vzlínající vody, od kondenzace, tepelného mostu… Dozvíte se i o druzích těchto plísní, jak je odstraňovat mechanicky i chemicky. Zajímavé je i to, že se autorka věnuje dnes velmi rozšířenému, ale naprosto neřešenému problému plísní na zateplených fasádách domů.

Plísně v domě a bytě; Kateřina Klánová, vydala Grada Publishing, ISBN 978-80-247-4790-3

Dějiny architektury od antiky po současnost

V nakladatelství Slovart vychází kniha přeložená z německého originálu tamní skupiny autorů. Na první pohled by se chtělo říct, co o architektuře na pouhých 120 stranách mohou napsat, a to ještě v takovém časovém rozsahu. Ale pak se člověk do knihy začte a je překvapený, jak fantasticky jednoduše text plyne, jak nezabředává do detailů, ale kategoricky determinuje jednotlivé slohy, jak k nim přiřazuje skutečně ta největší jména a data.

Kniha začíná ve starověkém Egyptě a končí na konci minulého století. Vše je doplněno vhodnými fotografiemi, nákresy, slovníčkem pojmů, ale i zajímavými historickými souvislostmi. Pro ty, kteří se chtějí v architektuře rychle orientovat, je to fantastická kniha do sbírky. Pro znalé je to takové rychlé zopakování důležitých bodů architektonických dějin.

Dějiny architektury od antiky po současnost, Kolektiv autorů, vydalo Nakladatelství Slovart, ISBN 978-80-7391-783-8

Rekonstrukce elektroinstalace

Při rekonstrukci domu či bytu je ve srovnání s elektrikou všechno ostatní hračka. Vyznat se v drátech, pojistkách, proudových chráničích, zapojeních schodišťových vypínačů a dalších drobnostech je pro neznalé dost obtížné. Tato kniha vám nenapoví, jak máte udělat celé zapojení bytu. Nevyseká za vás drážky do zdí a nezapojí termostat na vytápění. Ale poradí vám, jak na to. Základní schémata zapojení světel, vytápění, stahování žaluzií, zapojení inteligentních systémů domácnosti… To všechno tu je. Poradí i se základními věcmi, jako je zapojení zásuvky, jak vybírat vypínače a světla, nebo naopak s takovými vychytávkami, jako kudy vést elektřinu v sauně. Tato kniha je komplexní a osvědčený autor Josef Kunc tu udělal velký kus práce.

Rekonstrukce elektroinstalace, Josef Kunc, vydala Grada Publishing, ISBN 978-80-247-4789-7

Titulní foto: Thinkstockphotos.com