Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Chuť bývá svěží a ovocitá, a ačkoli tato vína zrála pouze několik týdnů, získala za tuto dobu svůj osobitý charakter. Podle vinařského zákona mohou být Svatomartinská vína vyrobena pouze z bílých hroznů odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané a modrých hroznů Modrého Portugalu a Svatovavřineckého. Z těchto odrůd se mohou vyrobit klasická červená nebo rosé vína. Svatomartinské je česká reakce na Beaujolais nouveau – druh mladého, svěžího francouzského vína nafialovělé barvy, z vinařské oblasti Beaujolais, severně od města Lyon. Toto víno se začíná prodávat každý rok vždy třetí čtvrtek v listopadu. Tento den je ve Francii nazýván „Den Beaujolais“ a rovná se téměř státnímu svátku. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem, podává se při teplotě 11-13 °C.

ČTĚTE TAKÉ:

Tradičně se naše první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celé republice. Všechna vína musí projít hodnocením odborných komisí, které naslepo posuzují standardním stobodovým systémem vlastnosti vína, jakými jsou vzhled (čirost a barva), vůně (intenzita, čistota a harmonie), chuť (intenzita, čistota, harmonie a perzistence) a celkový dojem z vína. Degustátoři v Národním vinařském centru ve Valticích udělili tento rok značku Svatomartinského vína 356 vínům (3 vzorky z Čech a 353 vzorků z Moravy) ze 116 vinařství. V přepočtu na lahve můžeme na trhu očekávat 2 000 000 lahví Svatomartinských vín.

V letošní nabídce bílých Svatomartinských vín je nejvíce zastoupena odrůda Müller Thurgau s 94 druhy vín. U dalších bílých odrůd Veltlínského červeného raného je to 22 a u Muškátu moravského 41 druhů. Svatovavřinecké vévodí růžovým vínům se 67 víny, u červených můžeme vybírat z 23 vín. Modrý Portugal dominuje mezi červenými se 60 víny a nabídku doplňuje Modrý Portugal Rosé s 15 víny. Scelovaná neboli cuvée vína budou prezentována 13 zástupci. Celkem se o udělení značky Svatomartinské ucházelo rekordních 436 vzorků, 80 vzorků hodnocením komise neprošlo. Za vyšším počtem vyřazených vzorků stojí zpřísněné hodnocení Svatomartinských vín.

Označení Svatomartinské víno ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo používat na dvoře císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba a některá vína bývala už tou dobu ve sklepě „vyčištěna“, a proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. Toto období připadalo na dobu, kdy byla sklizeň již pod střechou, a blížil se klidný advent spojený s předvánočním půstem. Svatomartinské bylo spjato s časem bohatého hodování a veselí. Neodmyslitelnou součástí těchto hodů je i svatomartinská husa.

Svatomartinská vína jsou vždy označená logem – bílým jezdcem na koni v barevném (často červeném, růžovém nebo zeleném) kruhovém poli na červeném nebo bílém podkladu, ve spodní části s označením Svatomartinské a ročníkem. Vypít byste ho měli do jara následujícího roku. Ale to nebude problém, že? Tak na zdraví a na ročník 2013!

Titulní foto: Thinkstockphotos.com