Jednou z dekorací, které lze vyrobit doma, jsou stromky, koule či věnce z „darů zahrady a lesa“ - v tomto případě ze šišek, mechu, břečťanu, žaludů, ořechů a podobně. Před samotnou výrobou uskutečníme třeba v rámci procházky sběr potřebného materiálu.

Pro zhotovení stromku si připravíme kužel z tvrdšího kartonu nebo čtvrtky. Zajistíme ho sešívačkou, sponkou nebo lepidlem a tavnou pistolí na něj odspodu lepíme šišky. Nejlepší jsou drobné, nejlépe ještě nerozvinuté modřínové šišky. „Šišky je vhodné ještě před započetím lepení rozdělit na větší a menší,“ radí Jaroslava Křivská, „větší lepíme do spodní části stromku, malé nahoru, zdůrazníme tak jeho kónický tvar.“

ČTĚTE TAKÉ:

Když je stromek hotový, šišky natřeme barvou - nejlepší je bílá, která evokuje poprašek sněhu, fantazii se však meze nekladou.

Je možné použít jakýkoli typ barvy, ale pokud chceme umístit dekoraci v interiéru, je vhodnější vodou ředitelná, zcela postačí barva na stěny. Ještě vlhký nátěr můžeme posypat třpytkami a jinými ozdobami. Barva dotvoří také výsledný efekt stromku, natíráme totiž zavinuté šišky, po rozvinutí na nich bílá barva působí mnohem přirozeněji. Barvu nanášíme lehce měkkou houbičkou nebo kouskem molitanu.

Z mechu můžeme zhotovit stromek s kulovitou korunkou na kmínku. „Mech je jako dekorace nejlepší,“ říká paní Jaroslava, „třeba jehličí časem opadá, ale mech vydrží i v nepříznivém počasí až do jara stejně zelený.“ Připravíme si květináč, do nějž na dno umístíme kvůli stabilitě kámen. Vnitřek koule vytvoříme smotáním větví přísavníku, břečťanu nebo jiné popínavé rostliny s měkkými, pružnými větvičkami, nesmí se lámat. Kouli pak po částech obalíme mechem a přichytíme ho zeleným aranžovacím drátkem. Za kmínek poslouží pevná větvička z libovolného keře. Tu prostrčíme koulí, je možné ji upevnit tavným lepidlem, ale není to nezbytné. Stromek pak zafixujeme do květináče, a to buď pomocí kamenů, nebo zeminou, navrch můžeme dát opět mech, stočenou slámu, šišky a podobně. Stromek je možné také podle fantazie přizdobit.

Jednotlivé kroky postupu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Návrh a výroba dekorací: Jaroslava Křivská