Stavba byla zahájena 7.9.2012 a 31.1.2014 se dům pro seniory otevřel. Zájem o něj byl obrovský. Už v době zahájení stavby se sešlo 117 žádostí o umístění. Bohužel je zde pouze 41 komfortních bytových jednotek, takže na všechny žadatele se nedostalo.

Místostarostka města Modřice ing. Hana Chybíková plánovala výstavbu domu pro seniory. Ona přišla s nápadem, aby město postavilo pasivní dům, který by byl sice o něco dražší co do stavby, ale ve výsledku pak ušetřil obci peníze za svůj provoz.

Projekt vypracoval dlouholetý spolupracovník časopisu Dům&Zahrada ing. arch. Josef Smola ve spolupráci s ak. arch. Alešem Brotánkem. Vytvořili několikakřídlou budovu, která vychází z potřeb starých lidí se sníženou pohybovou schopností. Ti zde budou žít společně, ale přitom každý bude mít své soukromí ve svém vlastním bytě s hygienickým zázemím, kuchyňským koutem, terasou či balkonem. V areálu domu je pak společné jezírko a zahrada.

Jednotlivé bloky jsou vybaveny kotlem na peletky s akumulačním zásobníkem, solárními kolektory a rekuperační jednotkou tepla. Architekt Smola navíc využil při stavbě co nejvíce „zelených“ materiálů, které zanechávají co nejmenší ekologickou stopu. Dům má například zelenou střechu, která lépe izoluje a poskytuje lepší mikroklima, voda z okapů pak není odváděna do kanalizace, ale je shromažďována pro zalévání zahrady a splachování záchodů.

„Nepředpokládá se, že dům bude fungovat v režimu poskytování sociálních služeb. V rámci nájmu, který se bude pohybovat jen kolem 6000 Kč za měsíc, však město bude nabízet seniorům výpomoc v podobě praní a žehlení prádla, úklidu bytu a společných prostor a zajištění drobných nákupů či vyzvedávání,“ přibližuje režim nového domova pro seniory Chybíková.