Na Slovensko můžete jet na dovolenou v každém ročním období. Lyžaři tu už mají svoje vyzkoušené kouty a milovníci akvaparků jakbysmet. Kdo nemá rád ani lyže, ani vodu, může se věnovat i jiným zimním radovánkám. Dosud nedoceněnou destinací je Hrebienok nad Starým Smokovcem ve Vysokých Tatrách. Vesnice, která byla před sto lety slavným plicním sanatoriem, si dodnes uchovala svou malebnost. Je to jistě i díky unikátní lanovce, která obě místa spojuje. Kopec, po kterém se jede vzhůru, je dost strmý pro zubačku, příliš povlovný pro lyžaře, ale tak akorát na sáňkování. Je tu dokonce noční osvětlená sáňkařská dráha.

ČTĚTE TAKÉ:

Ledový chrám a sochy

V prosinci, tedy na začátku letošní sezony, vyrostl na Hrebienku ledový palác. Na jeho stavbě se podílelo dvanáct sochařů. Má rozměry přibližně dvanáct na osmnáct metrů a je postavený z ledových kvádrů. Chrám je určen ke kulturním a jinak vznešeným účelům. Konají se zde různé komorní programy a můžete tady i uzavřít sňatek. Jako první tuto možnost vyzkoušel autor celého projektu, plzeňský sochař František Bálek, který se zde ženil po dokončení díla v prosinci loňského roku. Nemusíte se bát, že by vám v ledovém paláci byla zima, lavice v interiéru jsou vystlané kožešinami.

Mimo výše zmíněného dómu vyrostla na Hrebienku také tatranská čínská zeď. Je dlouhá přibližně šedesát metrů a budete se po ní moci projít od výstupní stanice lanovky na Hrebienku až k Tatranskému ledovému dómu. Zeď má chránit sochy, které zde vznikly na přelomu ledna a února. Na umělecký workshop přijeli sochaři „ledu“ až z Japonska nebo z Ruska.

Není čaj jako čaj

V tatranské zimě je občas potřeba i nějaký životabudič. Slovensko je velmi bohaté na různé jemné pálenky, z nichž nejznámější je borovička, která se tady pije od nepaměti. Můžete ale vyzkoušet i tak zvaný tatranský čaj. Likér nebo ochucená pálenka má několik variant a vyrábí se také v různé síle. Ten nejsilnější se jmenuje pochopitelně zbojnický. Čím jiným byste chtěli zapíjet halušky s brynzou a vypraženou slaninkou.

Foto: TMR/Marek Hajkovský