Pavle, není vaše láska k Hradci Králové jen nostalgicky zabarvenou vzpomínkou na dětství?

Nejen to! Hradec je krásný svým architektonickým vzhledem, ale i čistotou a úhledností, kterou si na rozdíl od některých jiných měst držel i v dobách totality.

Kde jste tam bydleli?

S rodiči a bratrem jsem žil v jedné z těch úhledných čtvrtí Hradce Králové, v činžovním domě v bytě 3+1 s vlastním dvorkem. Na něm jsem si hrával s kamarády.

ČTĚTE TAKÉ:

A co váš dětský pokojíček, kdo všechno ho obýval?

Společně s bráchou i naše zvířátka. Morče, kočka Míca a taky akvárium s rybičkami.

Trávili jste ve městě i víkendy a prázdniny?

O víkendech a o prázdninách jsem jezdil k babičce a dědovi, kteří bydleli na okraji Hradce Králové v domku obklopeném loukami. Domek byl opravdu malý, skládal se jen ze dvou místností. Jedna sloužila jako kuchyň i obývák zároveň a pamatuji si, že tam tekla pouze studená voda. V druhé místnosti byla ložnice. U domečku byla malá zahrádka, kde děda s babičkou hospodařili, pěstovali různé druhy zeleniny a chovali králíky i slepice.

Ke zvířatům, zdá se, máte kladný vztah, že?

Ano, to mám! Dodnes nemohu zapomenout na svého prvního psího miláčka Briana, kterého jsem si vynutil po dlouhém naléhání u své babičky. Koupila mi ho tehdy na trhu za pouhých 10 Kčs.

Kde žijete nyní?

V současné době bydlíme s manželkou a s dcerou na sídlišti v Plzni v panelovém bytě 3+1. Ještě ale vlastním byt v Praze ve Vršovicích a neustále pendluji mezi Plzní a Prahou. V Plzni totiž hraji v divadle komedie PLUTO, které vlastní moje manželka, a v Praze mám zase angažmá v Činoherním klubu.

Máte nějaké speciální místo, kam chodíte či jezdíte relaxovat?

K relaxaci je jako stvořená chalupa, která leží asi 30 metrů od vody na Slapech. Tam je úplně jiný svět, krásná příroda, louky, lesy a řeka. To je přesně to, co mě nabíjí. Nejezdím se tam ale jen povalovat, jsem totiž i trochu domácí kutil a spolu s tchánem jsme na chalupě postavili malý zahradní domek, na který navazuje pergola. Pod ní trávíme volné večery a grilujeme.

Máte na chalupě nějaký, třeba úplně obyčejný kousek nábytku či doplňku, ke kterému vás váže zvláštní vztah?

Ano, zdědil jsem po dědovi staré, dřevěné, památeční hrábě, s nimiž hrabal snad i můj prapraděda. Jejich hodnota je pro mě nevyčíslitelná a mám k nim osobní vztah. Nikdo na ty hrábě nesmí sáhnout a můžu je použít jen já.

Na jaký druh nábytku si doma ve městě potrpíte?

Potrpím si především na kvalitní zařízení, které dennodenně využívám pro své pohodlí. Nábytek máme běžný, naprosto standardní. V současné době ale uvažujeme o rekonstrukci bytu a obnově některého nábytku.

Vadí vám, když je byt tak trochu „skladištěm“ všeho možného?

V první řadě mám rád pořádek. Pokud je místnost zahlcena a přecpaná různými drobnými, a z mého pohledu zbytečnými předměty, necítím se v ní dobře.

Jak jste na tom s přírodními pohromami. Vyhýbají se vašim obydlím?

Bohužel ne! Jedna pohroma přišla minulý rok na jaře, kdy jsme měli ve sklepě asi 10 centimetrů vody. Absolutně nechápu, jak se tam dostala, ale dalo mi docela slušnou práci celý sklep vysušit.

Vesnického života se vším všudy jste si užil nejdříve jako Šimon Plánička v Hošticích při natáčení Slunce, seno, jahody a nedávno jste se Zdeňkem Troškou dotočil Babovřesky II. Jaká byla při natáčení atmosféra?

Nálada a atmosféra při natáčení Babovřesek byla úžasná. Myslím, že každý herec, který se Zdeňkem Troškou pracoval, mi to může jen potvrdit. Moje role starosty je sice tak trochu záporná, ale hraje se mi moc dobře. Je to takový vykuk dnešní doby, který se snaží využít své funkce a svého postavení ku svému prospěchu.

A co takové ty vesnické klepy, vyskytují se i ve městě?

Faktem je, že drby a klevety mě obklopují neustále a jsou všudypřítomné v každodenním životě.

Vizitka

  • Narodil se 27.10.1959 v Hradci Králové
  • Příjmení má po svém dědovi, který pocházel ze Zakarpatské Ukrajiny
  • Vystudoval gymnázium a brněnskou JAMU
  • Přes patnáct let hrál v plzeňském divadle J. K. Tyla, hraje v Činoherním klubu a v plzeňském divadle Pluto
  • Zahrál si ve filmech Fešák Hubert, Slunce, seno, jahody, Děvčátko, Okresní přebor – poslední zápas Pepíka Hnátka, Babovřesky I. a II.
  • Je ženatý s Jindřiškou Crhovou a mají spolu dceru Kamilu

Foto: Archiv Pavla Kikinčuka