Cap Bon vybíhá z Afriky směrem k Itálii. Cap Bon znamená česky doslova „dobrý mys“. Své jméno si vysloužil díky podmínkám obzvláště vhodným pro pěstování ovoce. Návštěvníky uchvátí také záplavou keramiky. Pokud máte jen trochu rádi středomořskou kuchyni, je těžké odolat nákupu. Tady se nádobí ladí spíš s jídlem, které se na něm servíruje, než s nábytkem nebo dalším vybavením.

Orientální barvy

V Tunisku je několik míst, která jsou ruční výrobou keramiky proslulá. V zemi jsou bohatá naleziště hrnčířské hlíny, tak není divu. Nabeul je ovšem nejvyhlášenější. Na „keramické“ ulici jsou vedle sebe prodejny s nepřeberným množstvím zboží. Většina vzorů patří mezi maghrebskou, severoafrickou, klasiku – hodně barev a ornamentální vzory. Jistě se takové talíře a mísy každému nelíbí, ale takový kuskus, který je stále oblíbenější, z něj například chutná úplně jinak.

ČTĚTE TAKÉ:

Řemeslníci jdou ale s dobou, a tak se zde najdou i motivy, které více souzní s naším evropským vkusem.

Ruční práce

Pokud se budete chtít podívat, jak takové nádobí vzniká, tak to není žádný problém. Mnohé obchody jsou spojené přímo s dílnami. A majitelé vás s největší radostí pozvou dovnitř. Nad hromadami polotovarů tady uvidíte „malérečky“ ženy, ale i muže, kteří se štětcem v ruce vytvářejí skutečné originály.

Mezi klenoty užitkové keramiky patří i kachle. Jejich tradice je tady dlouhá několik století. V mnohých mešitách i palácích po celé zemi můžete vidět místnosti s ručně malovanými kachli od země až po strop.

Ve většině obchodů v Tunisku se dosud smlouvá. Patří to k místnímu koloritu. Nenechejte se odradit první navrženou cenou. Zvládnete ji srazit klidně na polovinu.

Golfová sezona začíná

Koho by nebavilo brouzdat po městě a bavit se nakupováním, může se vydat na golfové hřiště. I když letošní zima byla mírná skoro jako v Tunisku a jaro se dosud nenechalo zahanbit nadprůměrnými teplotami, tak není jisté, že nás nepřekvapí aprílové počasí. V Tunisku je duben nejoblíbenější golfovou sezonou. Z Nabeulu, který tvoří s Hammametem jedno velké dvojměstí, jsou dostupná dvě hřiště. Golf Citrus je první čtyřicetipětijamkové hřiště v Tunisku. Jeho rozloha je 173 hektarů. Druhým oblíbeným golfovým cílem je Golf Yasmine. Toto hřiště funguje více než dvacet let.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com