Pětihvězdičkový hotel Gili Lankanfushi na korálovém útesu v Maledivách je prostě ráj. Samostatné vily stojící na kůlech nad průzračnou vodou korálového útesu nabízejí nejvyšší možné soukromí. Kolem prostě není nic. Jen další vily, ale pěkně daleko. Takže máte svůj soukromý ráj. A když se chcete družit, prostě se lodí dostanete na centrální ostrov, kde můžete užívat sladkovodního bazénu, fitness centra nebo luxusních restaurací a barů. Pozor – pokud si chcete jednu vilu rezervovat, měli byste si pospíšit. Je jich tu jen 45!

Je to jak z pohádky. V hotelu Aman Canal Grande si budete připadat i v obleku nepatřičně. Neustále budete očekávat návštěvu nějakého benátského malíře, obchodníka s drahými látkami, vonnými oleji nebo kadidlem. Tady na vás dýchne historie. Není tu jediná místnost bez štuk a výmaleb, intarzií, elegance. A to vše s výhledem do benátských kanálů.

51 °C má voda v termálním resortu ve švýcarském Leukerbadu (kanton Valais). A podle této teploty se jmenuje i celý hotel - 51 Degrees Thermal Resort, pro který navrhl interiéry Marc-Michaels Interior Design Inc. Kombinuje švýcarský šarm s římskými, ruskými a švýcarskými lázněmi v moderním pojetí. Především je fantastický výhled do celého údolí z oken a balkonů celého hotelu.

Ephelia Resort na Seychelách je hotelem, který je snem snad každého z nás. Tady bychom si dokázali představit to skutečné zapomenutí všedních dní. Resort nabízí luxusní ubytování s pralesem za zády, mořem ve výhledu a fantastickými službami, které zahrnují i možnost si zahrát squash, tenis, zajezdit si na vodních lyžích. A jak je to v hotelech, které jsou složené z jednotlivých bungalovů, běžné, tady je soukromí zaručené.

Pompézní klasika. To je hotel Plaza Athénée v Bangkoku. Tady se nehraje na modernost, divoké barvy nebo otevřenost. Tohle je asijská klasika, která dbá na soukromí, eleganci a vzdušnost. A samozřejmě na pořádnou dávku noblesy. Některé pokoje jsou situovány až do aristokratických rovin, jiné jsou asijsky tajemné, další mají nádech staroanglických sídel apod.

Z trochu jiného soudku je Line Hotel v korejské čtvrti v Los Angeles. 388 pokojů situovaných v bývalé budově Wilshire Plaza Hotel (asi 6 mil od Beverly Hills) navrhl a vybavil designér Sean Knibb. Ten měl ideu trochu jiného bydlení, než na jaké jsme zvyklí. Když jsme nahoře mluvili o nezaschlých barvách na omítkách, tak tady to neplatí. Tady omítky nejsou. Všude na stěnách je pohledový beton ve velmi surovém stavu. Omítnuté jsou jen stropy a koupelny. Ty kontrastují s výrazně barevně exponovanými pokoji svou elegancí, řeklo by se až romantikou.