Vy jste se ale narodil v Brandýse nad Labem. Jaké na tohle město máte vzpomínky?

V podstatě žádné, já tam žil pouze do tří let. Pak jsme se odstěhovali do Mikulášovic, kde jsem chodil do školky a do prvních dvou tříd ve škole. Bydleli jsme v ulici kousek od viaduktu a pak jsme se přestěhovali do Prahy. Rodiče se v pozdějším věku zase vrátili z velkoměsta zpátky do Mikulášovic. Maminka se po tátově smrti přestěhovala do okálu nedaleko kostela a já tam za ní jezdím.

Co všechno jste se na venkově naučil?

To víte, v zimě tam žádné ústřední topení nevedlo, štípal jsem dříví, skládal jsem uhlí a odhazoval jsem s tátou sníh. Vůbec mi to neuškodilo, ono takové sekání dříví je neskutečný relax. Člověk vidí, jak ta práce přibývá. Když je naštvaný, tak si u toho zanadává a hned se mu uleví.

ČTĚTE TAKÉ:

Do jaké části Prahy jste se poté odstěhovali?

Do panelákového bytu na sídliště v Bohnicích. Nikdy nezapomenu, jak jsem tam pořádal v dospívání mejdany, když naši odjeli na dovolenou. Balkón nám sloužil jako sklad sudů s pivečkem a děsně jsme si to užívali. Občas jsme udělali i nějaký průšvih, jako třeba propálený koberec od horkého pekáče, který jsme vytáhli z trouby. No maminka má na co vzpomínat!

A tam žijete i nyní?

Kdepak, tam bydlí bývalá partnerka s dcerou Emou. Já žiju se svojí manželkou v pronájmu v činžovním domě. Byt je skvěle řešený, veliký a děti se v něm vyřádí. Klidně tam jezdí na odrážedlech. Škoda jen, že mi byt „neříká pane“.

Užil jste si zařizování nového domova?

Tohle jsem nechal s radostí na manželce. Jediné, co doma běžně řeším, jsou sportovní kanály v TV a moje pracovna. Jsem šťastný otec tří dětí, Emičce už je deset let, Anežce pět a Pepíkovi dva roky. Když se sejdou všechny moje děti u nás doma, před jejich štěbetáním mě právě pracovna skvěle ochrání. Jinak bych se nenaučil texty. Pěkně se tam zabarikáduju a užívám si klidu ve svém polohovacím křesílku. Případně se tam i dobře spinká.

S dětmi si ale někdy hrajete, ne?

Jasně a moc rád! Mě většina her vyloženě baví. Vždycky si hrajeme ve velkém pokoji. Skládáme lego, jezdíme autem, máme tam panenky, kreslíme.

Je pro vás něčím zajímavá koupelna? Dbáte o svoji image?

V koupelně moc času netrávím a myslím, že to na mně je někdy i vidět. Před zrcadlem se vážně nějak extrémně neprohlížím, ovšem moc rád zalezu do pěkně horné vany. A úplně nejraději trůním na záchodě a čtu si tam v iPadu. Vždycky doma hlásím: “Jdu trůnit, běžte se vyčurat.“ A oni vědí, že hodinu bude záchod obsazený.

Takže vaše oblíbená místnost je WC?

No jo, už to asi tak bude! Představte si, že jsem před rokem dostal nahřívací prkénko a také bidet. To pak není ledajaké „kakáníčko“. Pěkně vás to po „akci“ ošplouchne, vyfénuje. Takže já jsem vlastně naondulovaný spíše zespoda...

Jste šikovný? Poradíte si s opravou, když se doma něco porouchá?

Za kutila se určitě nemohu považovat a přiznávám, že péči o náš byt má na starosti hlavně manželka. Když se ale něco rozbije, a oprava není moc složitá, jsem schopný pomocí návodu najít řešení. Na větší havárie voláme odbornou pomoc a moje paní má kamaráda Ríšu, který tohle všechno umí. Touto cestou mu děkuji, za všechny ty „kravinky“, co máme doma. Vím ale, že jsou pro moji paní důležité, a tudíž jsem spokojený i já.

Na co se právě nejvíce těšíte?

Nejvíc se těším zejtra ráno na záchod, na ten se těším pokaždé! A taky na to, že fotbalová Sparta bude válet. Těším se i na práci, na nějakou procházku s dětmi a na společnou dovolenou.

Kampak pojedete?

Celá rodina pojedeme na putovní divadelní představení po České republice. Zatímco já budu hrát, moje šikovná a organizačně zdatná paní bude s dětmi plánovat, kde přespíme, kam pojedeme dál a co budeme dělat ve volném čase. Takže ideálně spojená práce s odpočinkem a poznáváním nových míst.

Vizitka

  • Narodil se 12. června 1969 v Brandýse nad Labem
  • Vystudoval Státní konzervatoř v Praze a léta hraje v Dejvickém divadle
  • V roce 2012 získal Cenu diváků za nejlepší výkon v dabingu za seriál Jak jsem poznal vaši matku
  • Zahrál si ve filmu Tmavomodrý svět, Jedna ruka netleská, Okresní přebor – poslední zápas Pepíka Hnátka, Křídla Vánoc, v seriálu Okresní přebor a Čtvrtá hvězda
  • Právníka si zahrál ve filmu Hořící keř, který získal za rok 2013 několik Českých lvů
  • Je abstinent a nekuřák

Foto: Šárka Jansová a archiv Davida Novotného